Главная » 2017 » Грудень » 14 » Андріївські вечорниці «Ой, Андрію, даруй нам надію»
08:35
Андріївські вечорниці «Ой, Андрію, даруй нам надію»
     Українці належать до тих націй, чия обрядовість найдавніша і найбагатша. Сьогодні одне із зимових свят, улюблених серед української молоді, свято Андрія Первозваного або як у народі кажуть Андрія. 13 грудня в Україні відзначається це чудове свято – день святого Андрія Первозванного, але в цей день припадає і інше свято – народне свято Калити, тобто зимового сонця. За довгі роки народні традиції міцно переплелись з релігійними і дійшли до наших днів. Церковне свято Андрія відтоді зветься в народі Калитою, а молодіжні зібрання що влаштовувалися ще за часів язичниства, набули назву «андріївських».
    От і ми разом ненадовго повернулися в минуле та завітали на андріївські вечорниці у бібліотеці «Ой, Андрію, даруй нам надію», щоб відчути красу та поезію стародавніх українських звичаїв. Готувалися до свята разом з працівниками будинку дитячої та юнацької творчості, щоб подарувати учасникам незабутні миттєвості справжніх українських вечорниць. А ними стали вихованці БДЮТ та учасники народного аматорського хору української пісні «Червона калина», керівник – Заслужений працівник культури України І.Ф.Гринькевич – такий зв'язок поколінь.
    Господиня вечорниць С.Кушнір, провідний бібліотекар ЦРБ, коротко розповіла про  походження свята, про його звичаї і традиції. Далі відбувалося розважальне дійство – андріївські ворожіння, підготовлене керівником гуртка БДЮТ Л.Бурковською.
      Завітали на свято літературні персонажі – пані Кайдашиха (провідний бібліотекар ЦРБ) та Проня Прокопівна (заступник директора по роботі з дітьми М.Жук), які подарували присутнім свій іскрометний гумор.
    Звучала на вечорницях і справжня українська пісня, у виконанні "Червоної калини".
    Усміхненими та задоволеними покидали стіни книгозбірні учасники заходу, адже мали чудову нагоду душевно поспілкуватись, розважитись, а також поринути в минуле нашого народу, пов'язане з традиціями. 
 
Просмотров: 424 | Добавил: VCRB | Рейтинг: 0.0/0