Главная » 2016 » Грудень » 14 » Андріївські вечорниці "Золоте свято калити"
09:12
Андріївські вечорниці "Золоте свято калити"
Андрію, Андрію!
Я на тебе льон (коноплю) сію,
А запаскою волочу,
Бо я заміж хочу.
Дай же, Боже, знати,
З ким весілля грати.

    З останнім місяцем року пов'язано чи не найбільше з народних свят - день Андрія, за ім'ям християнського святого Андрія Первозданного, що випадає на 13 грудня. Ми знаємо лише маленьку часточку ритуалів та обрядів "Андріївських вечорниць" наших предків. Проте і досі "Андріївські вечорниці" – це веселе і колоритне дійство, жарти і сміх, який охоплює не тільки молодь, а і старше покоління.
 
 13 грудня в Віньковецькій РДБ відбулося святкове дійство, представниками якого є переважна більшість людей старшого віку. Саме для них працівники культури Н.Дудар, методист Віньковецького РБК, Ш.Юськова, бібліотекар Віньковецької ЦРБ у співпраці з працівниками територіального центру з надання соціальних послуг організували Андріївські вечорниці "Золоте свято калити". Ведуча заходу Н.Дудар наголосила, що "…старші люди збиралися вечорами на вечорниці, вишивали, пряли, в’язали і співали колядки. Інколи пліткували. Хоча це вважалося гріхом, бо під час посту кожен старався тримати в чистоті і тіло і душу, не очорняти себе гріхом".
   Бібліотекар Віньковецької ЦРБ Ш.Юськова розповіла про історію свята Андрія, як на вечорницях розважалась молодь, що з цим днем пов'язана значна кількість різноманітних звичаїв, обрядів і повір'їв, угадування майбутньої долі, ворожіння, кусання калити, як із чого калита випікалась та ознайомила учасників свята з викладкою літератури "Свята та звичаї українського народу".
    Усі присутні люб’язно ділились спогадами про те, як колись святкували Андрея, згадували як ворожили. Все дійство супроводжувалось в’язанкою українських пісень!
    Завершились вечорниці щедрим застіллям. Пригощались традиційними українськими варениками, пиріжками та іншими смаколиками.
    Пам’ятаймо, що та нація сильна, котра береже і пам’ятає традиції свого народу!


      
Просмотров: 422 | Добавил: VCRB | Рейтинг: 5.0/1