Главная » 2013 » Лютий » 21 » Фантазії із бісера
15:04
Фантазії із бісера
  
         Якщо на віньковецьких вулицях у повні сили панує  зима, то в центральній районній бібліотеці панує квіткова країна. Різноманітні квіти та букети з бісеру по-весінньому прикрашають читальну залу бібліотеки, де  21 лютого  відбулася презентація перслональної виставки  «Фантазії з бісеру» любительки бісероплетіння працівниці бібліотеки Л.І.Гришак.
        Головне завдання виставки – популяризація художнього оздоблення бісером, як складової національної культури, традицій місцевих осередків народних промислів. Вироби Л.І.Гришак виготовлені у техніці силяння, нанизування. 
                         
          На території нашої країни бісер був відомий ще за часів Київської Русі, про що свідчать археологічні дані і письмові джерела. Наші предки знали скляне намисто й бісер не тільки завдяки торговими відносинам з країнами Близького Сходу та Візантії. Численні вироби й прикраси, знайдені в похованнях VІІІ-ХІІ ст., свідчать про широкий розвиток склоробної справи на Русі. Час найширшого застосування бісеру на Україні – це кінець ХVІІІ – перша половина ХІХ ст. Вишивали, в’язали, ткали, плели, оздоблювали найрізноманітніші предмети побуту – панно, подушки, гаманці, кисети, підв’язки, шнурки, нитки бісеру вплітали в пряжу.
        На даний час, це мистецтво в Україні розвивається досить швидко. Відрадним є те, що молодь захоплюється ним. Кожна майстриня народних традицій робить свій вклад у скарбницю цих чудових витворів.
                          
        Виставка експонуватиметься в ЦРБ до 21 березня 2013 року, тобто протягом місяця, і  закінчиться майстер-класом під керівництвом пані Людмили.

Просмотров: 914 | Добавил: VCRB | Рейтинг: 0.0/0