Главная » 2012 » Січень » 16 » Іван Огієнко — один із найвидатніших діячів українського відродження
13:13
Іван Огієнко — один із найвидатніших діячів українського відродження
     У «Мойсеї» І. Франка є дуже глибинна за змістом фраза:  

Все, що мав у житті, він віддав

Для одної ідеї

І горів, і яснів, і страждав
І трудився для неї
     Ці слова можуть слугувати своєрідною епітафією до життя Івана Огієнка — одного з найвидатніших діячів українського відродження, колишнього міністра освіти та віросповідань Української Народної Республіки, відомого в усьому світі ученого, перекладача, редактора, видавця, релігійного провідника, митрополита Іларіона. 14 січня 2012 року минуло130 років від дня народження видатного українця. 
      Сучасники називали його людиною енциклопедичних знань. Він чесно і сповна служив українській справі, до останніх днів свого довгого і важкого життя не полишав подвижницької діяльності на ниві відродження нації, в захисті, а згодом в утвердженні та розвої рідної мови, культури в цілому. Саме йому, величному сину України, працівники Віньковецької центральної районної бібліотеки присвятили історичний портрет «Хай лютий ворог на Голгофу жене стократ за Україну…: Іван Огієнко як державотворець». 
Присутні дізнались про маловідомі факти з його життя, також мали нагоду переглянути твори митрополита Іларіона, які є в бібліотеці.
     Тлінне тіло Івана Огієнка від 29 березня 1972 року перебуває на чужині. Але душа його, чиста і чесна напевно злітає над рідною Україною, якій він залишився вірним до кінця.
Просмотров: 758 | Добавил: VCRB | Рейтинг: 0.0/0