Главная » 2018 » Квітень » 13 » Книжкова п'ятниця: чорна дата в історії України... Чорнобиль
16:22
Книжкова п'ятниця: чорна дата в історії України... Чорнобиль
Понад Прип'ятською водою...
Тою вулицею порожньою 
Не ім'ям своїм, а бідою. 
Ти відомий сьогодні кожному — 

26 квітня 2018 року м инає 32 року з часу Чорнобильської трагедії. А біль не вщухає, тривога не залишає людей, пов'язаних зі скорботним часом ядерного апокаліпсису.
Сьогоднішню книжкову п'ятницю ми хочемо присвятити "Прип'ятському синдромі" Любові Сироти.
Книга "Прип'ятський синдром" - це повість-кіносценарій, на жаль, фільм по ній так і не було знято у зв'язку з кризою.  

Любов Сирота - автор книги - жила в Прип'яті, тому про ці страшні події 26 квітня 1986 року знає не з чуток. І, хоч ця повість не документальна, в її основі лежать реальні події. Ця книга про життя людей після аварії на чорнобильській АЕС, про її наслідки, про евакуацію, про ставлення інших людей до припятчанам - від простих зустрічних, попутників, до влади. Частково вона є автобіографією самої Любові. 

Тут немає опису подій, що відбувалися на станції в ті страшні години, немає версій або припущень, чому стався вибух, але описується життя звичайної людини, Ірини, працівниці ДК. Автор до найдрібніших подробиць передає все те, що довелося пережити героїні і її синові. Нерозуміння подій, що відбуваються із-за відсутності інформації, адже влада не хотіли "сіяти паніку" і розкривати всіх подробиць аварії, із-за чого навіть евакуація відбувалася не відразу ж, а в наступні дні, з піснями і жартами. Люди залишали свої домівки з думками, що через 3 дні все вже буде раніше, але все виявилося набагато страшніше...

Відомий український прозаїк, лауреат Шевченківської премії Анатолій Дімаров написав так: «ПРОЧИТАЙТЕ! Вас оминуло Чорнобильське лихо? Вас обійшов Чорнобильський вогонь? Тоді прочитайте кіноповість Любові Сироти „Прип'ятський синдром“. Ця кіноповість — неймовірний спалах Любові, що обпікає серце і душу. Пекуча сльоза матері, що готова віддати себе за життя єдиної своєї дитини.» 
Просмотров: 429 | Добавил: VCRB | Рейтинг: 0.0/0