Главная » 2017 » Грудень » 29 » Книжкова п'ятниця: Діва Млинища
08:57
Книжкова п'ятниця: Діва Млинища
Лис В.С. Діва Млинища: роман / В.С.Лис. – Харків: Книжковий клуб, 2016. – 368 с. 

Сюжет роману «Діва Млинища» з’єднують поетична легенда села Загоряни про Діву, як символ совісті односельчан, що іноді з’являється селянам допомагати та унікальна карта цього села, куплена солдатом-рекрутом з місцевого роду Терещуків в далекому Парижі в 1814 році після перемоги над Наполеоном.

Багатьох українців доля розкидала з рідного села в різні періоди складної історії Волині, але завжди згадка про рідну домівку підтримувала і втішала, як от Остапа: 

«Та коли починала скімлити душа, а може, й щось інше, йому на підмогу приходили подвір’я, стежка, що вела до воріт і од воріт, запах стружки з-під батькового рубанка, міцний круп коня, до якого торкався, сонце, що заглядало у вікно, коло якого вдома спав, і ще багато чого, що було рідним, чого позбувся, але про яке було солодко згадувати». 

Такі чи подібні слова час від часу вимовляє кожен другий житель України, адже половина українців – це вихідці з села і тому їм близькі оповіді В.Лиса.

Треба відмітити, що у цього автора, на відміну від нас, пересічних читачів, широко відкриті очі на різні людські долі, він ніби заглядає кожному своєму герою у душу, роздивляється найтонші її порухи, підслуховує найсокровенніші людські думки і пояснює нам їх вчинки, навіть неприглядні, іноді злочинні і вчить нас людей прощати.

Автор ніби підказує нам: придивіться навколо і у ваших родинах чи в знайомих теж є подібні історії, а ви не звертаєте уваги, не співчуваєте, не розумієте своїх близьких, а отже й не пробачаєте їм. 

Все ж, роман В.Лиса дає нам і приклади людського самозречення, вчинки непідробного милосердя, геройства й відваги. Деякі з них справді вражають і змушують замислитись.

Для читачок, які полюбляють книги про кохання треба сказати, що книга «Діва Млинища» наповнена численними складними людськими долями, але неодмінно з великим коханням: щасливим і трагічним, жертовним і зрадницьким, світлим і підступним… 

Складнощі людських доль, описаних автором в цій книзі, вражають. Та все ж в кінці книги до читача приходить розуміння, що ніякий письменник, навіть такий талановитий як Володимир Лис, не здатен перевершити в своїх вигадках круті віражі реального людського життя, які іноді трапляються.
Просмотров: 303 | Добавил: VCRB | Рейтинг: 0.0/0