Главная » 2018 » Серпень » 17 » Книжкова п'ятниця: якщо не хочете чути Донбас, не чуйте, але його принаймні треба знати
09:37
Книжкова п'ятниця: якщо не хочете чути Донбас, не чуйте, але його принаймні треба знати

А я дивлюсь у іншій площині,
Бо Україна є – aeterna,
Ніхто не дасть і не поверне
Нічого нам у наші дні.
Хто хоче, хай рахує зерна,
Хто хоче – землі віддає.
А Україна є – етерна,
Єдина є і вічна є!
Петро Свенцицький

Порода: Антологія українських письменників Донбасу / упоряд. В.Білявського,  М.Григорова.; передмов. І.Дзюби. – Київ: Легенда, 2017. – 384 с.

До антології увійшли твори українських письменників кінця ХХ — початку ХХI ст., життя і творчість яких тісно пов’язані з Донбасом. Це автори родом з Донеччини й Луганщини; письменники, що тривалий час жили на Донбасі й віддали йому данину в своїй творчості або своєю творчістю в донецькій землі закорінені; нинішні донеччани, біль­шість із яких трагічного 2014-го змушена була переселитися до Києва, Харкова, Львова, Івано-Франківська та інших міст України, й лише кілька їх зосталося в Донецьку.

Іван Дзюба у передмові зазначив: «Мабуть, така книга, як ця Антологія, мала б з’явитися раніше. Звісно, на хід подій вона б не вплинула, але допомогла б українській громадськості краще зрозуміти сутність і причини того, що відбувається на Донбасі, а ще — і це не менш важливо — побачити, як українське Слово і російське Слово в устах чес­них та відповідальних синів нашої країни звучать в унісон, коли йдеться про людську гідність і право на життя у свободі. В Україні».

      Ця книжка неодмінно стане поштовхом до порозуміння й бажання дізнатися більше про одну з частин великої України. Бо, за словами Жадана, якщо не хочете чути Донбас, не чуйте, але його принаймні треба знати.
Просмотров: 276 | Добавил: VCRB | Рейтинг: 0.0/0