Главная » 2018 » Січень » 3 » Книжкова виставка «Співа моя душа, прозора і крилата»
09:14
Книжкова виставка «Співа моя душа, прозора і крилата»
Володимир Сосюра – один з найкращих українських ліриків, який в часи сталінського терору вижив завдяки своїй трансформації в радянського поета, народився 6 січня 120 років тому. Петлюрівець і воїн Червоної армії, поет, який прославляв радянську владу, щоб не бути ув'язненим у психіатричній лікарні. Талановитий український класик був звинувачений у буржуазному націоналізмі за вірш «Любіть Україну».

У читальній залі до уваги читачів представлена книжкова виставка «Співа моя душа, прозора і крилата», присвячена сторінкам життя та творчості Володимира Сосюри. На виставці представлені зібрання творів Володимира Сосюри: «Твори в трьох томах» (Київ, 1957-1958), окремі збірки поезій різних років: від революційно-романтичної поеми «Червона зима», що зробила молодого Сосюру знаменитим та визнана за найвидатніший зразок поетичного епосу громадянської війни в Україні, до збірок інтимної, любовної лірики, яку майже єдиний в Україні культивував за тих часів Володимир Сосюра («Червоні троянди», «Люблю», «Весни дихання», «Так ніхто не кохав» та інші).

Книга Володимира Моренця «Володимир Сосюра. Нарис життя і творчості» (Київ, 1990) – це була перша спроба без спрощень і замовчувань висвітлити біографію митця на складному суспільно-історичному тлі ХХ століття, на бистрині радянського літературного процесу. Автор нарису здійснює послідовний аналіз поетичної спадщини В. Сосюри, простежує ставлення критики до творчості поета на різних етапах його літературної діяльності, а також вводить в літературний обіг невідомі досі архівні матеріали.

На виставці також представлені дослідження художнього світу В.Сосюри, спогади про життя поета його сучасників: Григорія Костюка, Ніни Дудник, Петра Ребра.
Просмотров: 561 | Добавил: VCRB | Рейтинг: 0.0/0