Главная » 2013 » Травень » 22 » Літературна година «І вічне Шевченкове слово»
10:31
Літературна година «І вічне Шевченкове слово»
          22 травня – важлива дата для кожного українця. У цей день прах Тараса Григоровича Шевченка, згідно з його заповітом, було перепоховано в Україні.
            Тяжкою була для Тараса Григоровича зима 1861 року. Перебуваючи далеко вiд батьківщини, в Санк-Петербурзі, він все частіше хворів, усе бiльше вiдчував свою самотнiсть. 9 березня, в день його народження, до нього завiтало кiлька знайомих. В розмовi з близьким другом художником Григорiєм Честахiвським поет висловив бажання, щоб в разі смерті, яку він передчував, поховали його в Каневi. Вранцi 10 березня 1861 р. Тараса Григоровича не стало. Його поховано спочатку на Смоленському православному кладовищі в Петербурзі.
          Після того як п'ятдесят вісім днів прах Т.Г.Шевченка перебував у Петербурзі, його домовину, згідно із заповітом, за клопотанням Михайла Лазаревського, після отримання ним дозволу у квітні того ж року, перевезено в Україну і 22 травня після богослужіння прах Шевченка було поховано на Чернечій горі, - у місці, яке відповідало його «Заповіту». Незабаром могила Шевченка перетворилася на місце паломництва українців, а Чернеча гора отримала назву Тарасової. 
            Щороку у травневі дні біля могили поета в Каневі проходять богослужіння, сюди звідусіль ідуть люди вклонитися Великому Кобзареві.
               

          До Дня перепоховання Т.Г.Шевченка на Чернечій Горі працівниками Віньковецької ЦРБ проведено літературну годину «І вічне Шевченкове слово». Відвідувачі ознайомились з книжковою виставкою «І мене в сім`ї великій…», прослухали поезії Великого Кобзаря.

Просмотров: 962 | Добавил: VCRB | Рейтинг: 0.0/0