Главная » 2013 » Січень » 8 » Літературно-музична композиція «Ми канемо у вічність молодими»
16:59
Літературно-музична композиція «Ми канемо у вічність молодими»
      У вівторок, 8 січня в читальній залі Віньковецької ЦРБ відбулась літературно-музична композиція «Ми канемо у вічність молодими» до 75-ліття від дня народження В.Стуса . 
     Життя і творчість Василя Стуса, одного з найвизначніших поетів ХХ століття, схоже на спалах - короткий і яскравий. Мистецька спадщина поета оригінальна, потужна, самобутня. Його твори відкривають позапростірний світ іншого буття. На інших траєкторіях мислення, сприйняття світу .
Народився В.Стус напередодні величного Різдва, коли небо і земля, усі сили долучаються до творення добра, коли душа наповнюється світлими почуттями, в очікуванні справжнього дива. Народні звичаї увійшли у плоть і кров Василя Стуса, а разом із ними і пошана до землі, минулого, до України.
      Дитинство та юність майбутнього поета пройшли на Донбасі. Освіту здобув на філологічному факультеті Донецького педінституту й в аспірантурі Інституту л-ри ім.Т.Шевченка АН УРСР у Києві. Учителював, працював журналістом. За обвинуваченням у проведенні антирадянської агітації у своїх віршах і літературознавчих статтях був заарештований. Вирок: п'ять років таборів суворого режиму й три роки заслання. Це сталося у 1972р. В 1980 В. Стуса заарештовують вдруге. Між звільненням і другим арештом минуло 8 місяців. Відбуваючи покарання, поет був висунутий на здобуття Нобелівської премії, проте, так і не дочекавшись її, помер у карцері суворого режиму.
         

     Та навіть у найтяжчі хвилини життя він твердо вірив, що вернеться до народу своїм словом, що край його почує. Митець приходить до нас разом зі своїми творами щоразу, як ми цього бажаємо. Бо саме в поезії він виразив себе найповніше і найсокровенніше.  
           Народе мій, до тебе я ще верну,
           Як в смерті обернуся до життя 
           Своїм стражданням і незлим обличчям.
           Як син, тобі доземно уклонюсь,
           І чесно гляну в чесні твої вічі,
           і в смерті з рідним краєм поріднюсь.  
      Гості бібліотеки ознайомились з особистістю митця, його оточенням, життєвим кредо, його творчою палітрою. Адже крім віршів, коротких екскурсів у його біографію, відвідувачі свята споглядали документальні кадри з його участю, послухали пісні на слова В.Стуса.

Просмотров: 653 | Добавил: VCRB | Рейтинг: 0.0/0