Главная » 2012 » Вересень » 18 » Магерівські читання на Віньковеччині
15:08
Магерівські читання на Віньковеччині
     Уже стало традицію у перших числах вересня проводити у бібліотеках Хмельницької області Магерівські читання. Земляки, колеги та однодумці з різних куточків області вшановують пам'ять та творчий вклад в українську літературу видатного письменника, учителя, педагога Миколи Магери, який залишив по собі чималу виховну спадщину. Цьогоріч відкриття обласних Магерівські читання «Охоронець рідного слова», що приурочені 90-річчю від дня народження подільського письменника, лауреата Хмельницької обласної премії імені Т.Г.Шевченка та премій імені Мелетія Смотрицького, Богдана Хмельницького, відбулися на Віньковеччині. І це не дивно, адже письменник понад 5 років працював спочатку вчителем української мови і літератури у Віньковецькій середній школі, потім – вчителем і директором Віньковецької середньої школи робітничої молоді (1951-1956 рр.).



       На відкриття читань завітали гості із Хмельницького: В.Ю.Черноус – директор обласної бібліотеки для дітей ім.Т.Г.Шевченка; В.І.Горбатюк – голова Хмельницької обласної організації Національної спілки письменників України, директор обласного літературного музею; Л.П.Савчук – лауреат міської премії ім. Б.Хмельницького, дипломант Всеукраїнського конкурсу "Коронація слова”. Запрошені були особисто знайомі із Миколою Никаноровичем і його багатогранним талантом. Гості подарували на згадку про Магерівські читання на Віньковеччині підбірку книг.



      Також на свято була запрошена племінниця М.Магери Валентина Гордієнко, яка поділилась своїми спогадами про цю творчу особистість.
      Ведучі заходу Андрій Фокін та Оля Камінська розповіли багато цікавого про життєвий та творчий шлях М.Магери. Читцями поезій письменника були учні Віньковецького НВК Богдан Волковинський, Лєна Блажієвська, Віка Левицька, Владислав Кухарський та Настя Пшибельська.
Музичні дарунки гостям та учасникам свята подарували Ліана Токар, учениця Віньковецького НВК та П.М.Кошовий, вчитель музики Старонетечинецької ЗОШ, який виконав власні пісні на поезію М.Магери.
     На Магерівських читання звучало багато поезій як самого подільського літераторах, так і творів, що були написані під впливом знайомства із його творчістю. Свою поезію про М.Магеру представила зав. бібліотекою-філією с. Станіславівка Г.Пиріжок. Також на святі лунали вірші маленьких літературних талантів, учасників конкурсу «Юні кобзарики» Великої Віталіни (с. Нові Нетечинці), Хмільовської Ліани (с. Сл.-Охрімовецька), Моспана Богдана (с. Подолянське). Заступник директора Віньковецької ЦБС по роботі з дітьми Ж.П.Дзіковська нагородила юні дарування дипломами та цінними подарунками, які надали відділ у справах сім’ї, молоді та спорту Віньковецької районної державної адміністрації.



      Захід проводився 18 вересня у районному будинку культури для учнів Віньковецького НВК та всіх бажаючих доторкнутися до живого літературного слова.

Просмотров: 1126 | Добавил: VCRB | Рейтинг: 0.0/0