Главная » 2020 » Липень » 15 » Річниця мужності і наполегливості
14:00
Річниця мужності і наполегливості
 16 липня 1990 року Верховна Рада Української РСР ухвалила Декларацію про державний суверенітет України.
    У преамбулі документа підкреслювалося, що Верховна Рада УРСР проголошує суверенітет України як «верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади республіки в межах її території, незалежність і рівноправність у зовнішніх відносинах». У декларації було вжито словосполучення «українська нація» і також вперше прозвучало слово «відродження». Територія України проголошувалася недоторканною. 
   «За» проголосували 357 депутатів (понад 98 відсотків народних депутатів), зокрема абсолютна більшість комуністів. Проти - четверо.  Того ж дня було ухвалено постанову «Про день проголошення незалежності України» - 16 липня проголошувалося святковим і вихідним днем на території України.

   Україна стала однією з перших, хто оголосив про намір вийти з Радянського Союзу: 11 березня 1990 р. Литва вже проголосила свою незалежність від СРСР, Латвія і Естонія активно готували відновлення незалежності, 12 червня 1990 р. була прийнята Декларація про державний суверенітет РРФСР.
    І саме з того дня українська державотворча історія розпочала новий відлік.
    Пропонуємо переглянути медіа інформ-годину «Доленосна Декларація: 16 липня, 30 років тому, було прийнято Декларацію про державний суверенітет України» 
 
Декларація про державний суверенітет від користувача Marina Prodan
Просмотров: 202 | Добавил: VCRB | Рейтинг: 0.0/0