Главная » 2012 » Лютий » 24 » Шепіт вітру, підслуханий пензлем: творчість Т.Яблонської
12:00
Шепіт вітру, підслуханий пензлем: творчість Т.Яблонської
      Центральна районна бібліотека у цьому році започаткувала цикл заходів, що присвячені видатним українцям. Мистецька година «Шепіт вітру, підслуханий пензлем: творчість Т.Яблонської» – це знайомство із життям та творчістю української художниці, народного художника УРСР (з 1960), професора (1967), академіка Академії мистецтв СРСР (1975), народного художника СРСР (1982), дійсного члена Академії мистецтв України (1997—2005), тричі лауреата Державних премій СРСР (1945, 1951, 1979 ) та Національної премії України ім. Тараса Шевченка (1998), Героя України (2001) Тетяни Нилівни Яблонської, якій сьогодні виповнилося б 95 років.  
      Яблонська прийшла в мистецтво у 1940-ві роки й одразу показала себе живописцем оригінальним та своєрідним. Талановита художниця барвистим світом своїх картин полонить душі шанувальників прекрасного. Є митці «рівні», усталені в своїй творчості. Одразу пізнаємо їхню манеру письма, тему. Яблонська такою ніколи не була. Починаючи від її першої, ще студентської виставки 1940 року (першої такої виставки в історії Київського художнього інституту взагалі), яка мала помітний резонанс, і до сьогоднішнього дня вона —у нестримних пошуках нових шляхів у мистецтві, її творчість — це успіхи, здобутки, розчарування, відкриття, несподіванки. 
      Відомими полотнами художниці є «Хліб», «Ворог наближається», «У парку», «Весілля», «Життя». Окремою сторінкою творчості Яблонської є портрети. Їх небагато, однак і в цьому жанрі, як і в пейзажі та натюрморті, вона досягла цільності, оригінальності.
      В останні роки життя Тетяна Нилівна писала в основному натюрморти і пейзажі за вікном її квартири.
     Останній ж натюрморт художниці — зворушливі сині дзвоники на тлі вікна. Тетяна Нилівна написала його вранці 17 червня 2005 року, а ввечері її не стало. Вона пішла, залишивши нам, кого зоставила на цій землі сущій, дивне й гірке відчуття: ніби невидима рука наглухо зачинила вікно...
      Захід відбувся 24 лютого у залі засідань районного центру зайнятості для працівників ПФУ та районного центру зайнятості. Ведуча – бібліограф-краєзнавець центральної районної бібліотеки М.Жук.

Просмотров: 1265 | Добавил: VCRB | Рейтинг: 0.0/0