Главная » 2021 » Лютий » 8 » Світле безсмертя Лесі Українки
14:42
Світле безсмертя Лесі Українки
    25 лютого – День народження Лесі Українки (1871-1913). Леся читала вже в чотири роки, у 5 років навчилася грати на роялі, шестилітньою майстерно вишивала, у дев’ять років написала свій перший вірш, у дев’ятнадцять – підручник «Стародавня історія східних народів» для своїх сестер.
    Леся Українка – це псевдонім, звали її Лариса Петрівна Косач. У родині поетесу називали по-різному: Лариса, Леся, Зея, Мишолосія. Якщо з першими двома іменами зрозуміло, то з іншими двома не дуже. Справа в тому, що Зея – це сорт кукурудзи, а поетесу називала так мати, порівнюючи її зі стеблиною кукурудзи, такою ж тонкою і тендітною. Мишолосія – це ім’я, яке складалося з двох імен – Міша і Леся, Михайло був братом Лесі Українки.
   Деякі дослідники першим коханням майбутньої великої поетеси називають Максима Славинського. Коли вони познайомилися, Лесі було 15, Максиму – 18. Вони разом перекладали Гейне. Друга романтична зустріч відбулася у 1892 році. В майбутньому Славинський стане одним із керівників Центральної Ради, послом Української Народної Республіки у Празі. Саме йому присвячені такі шедеври любовної лірики, як «Горить моє серце», «Стояла я і слухать весну», «Сон літньої ночі», «Хотіла б я піснею стати».
   А ось першим справжнім коханням Лесі Українки називають її друга по нещастю – хворого на сухоти революціонера Сергія Мержинського. Вони познайомилися в Ялті в 1897 році, перебуваючи на лікуванні. Йому було 27 років, їй – 26. Сергій помер на руках у Лесі в Мінську від туберкульозу легенів. Тієї ж ночі Леся Українка  написала поему «Одержима».
   Заміж Леся Українка вийшла за  Климента Квітку. Спочатку вони оселилися в Києві, потім переїхали до Криму. Климент розпродав усе своє майно, розуміючи, що хвороба дружини прогресує, і намагаючись її врятувати. Леся багато подорожувала по світу з надією, що лікарі все-таки вилікують її від туберкульозу. Життя поетки рятували лікарі Єгипту, Греції, Німеччини та Австрії. Однак ніхто не зміг чогось змінити. Померла Леся Українка в 1913 році в Грузії, похована в Києві.
   Дізнайтесь більше про життя та творчість відомої поетеси із книжкової виставки  "Світле безсмертя Лесі України", яка презентується на відділі обслуговування Центральної бібліотеки Віньковецької селищної ради.
Просмотров: 306 | Добавил: VCRB | Рейтинг: 0.0/0