Главная » 2013 » Березень » 11 » Турнір знавців «Натхненні генієм твоїм, Тарасе»
12:53
Турнір знавців «Натхненні генієм твоїм, Тарасе»
         Тарас Григорович Шевченко... Його безсмертне ім’я і неповторні твори ось уже скільки років живуть у серцях народу, в його мріях і сподіваннях, пробуджуючи щирі й благородні почуття. У світлі березневі дні в бібліотечних закладах району проходять заходи до Шевченківської річниці, присвячені його великому творчому шляху та неоціненному доробку Великого Кобзаря.
        День народження і день смерті фатально стали поряд – 9 і 10 березня. Між цими двома весняними днями – 47 років життя, яке стало славою і гордістю народу України, знаменуючи початок і вершинні досягнення нової української літератури.
         Слово Шевченкове лягає на душу і бере в полон з першого почутого рядка. Твори Т.Шевченка близькі до усної народної творчості, безліч з яких композитори поклали на музику. Не в кожного народу є геній, в якому б так гармонійно поєдналися два крила – поета і художника.
        11 березня працівниками Віньковецької ЦРБ у читальній залі районної дитячої бібліотеки проведено турнір знавців «Натхненні генієм твоїм, Тарасе». У турнірі взяли участь дві команди: «Літературознавці» (учні 9 Б класу Віньковецького НВК А.Яворська, Л.Марисик, В.Дурач, А.Кошалковська, Л.Токар, І.Гуразда) та «Шевченкознавці» (учні 5-го гімназійного класу Віньковецького НВК Л.Кохан, В.Левчишина, М.Родюк, А.Стерницька, Б.Любінецький, Я.Гавінська), які змагались за звання кращого знавця життя і творчості великого сина України, декламували уривки творів поета.     
         

         Конкурс оцінювало компетентне журі: О.С.Задворна, заступник директора з виховної роботи Віньковецького НВК; Л.В.Волковська, педагог-організатор; О.М.Штанько, методист відділу освіти, молоді і спорту райдержадміністрації; Л.М.Нетреба, директор Віньковецької ЦБС.
         Ведуча конкурсу – бібліограф-краєзнавець ЦРБ М.Жук не давала дрімати цього дня гравцям команд, вболівальникам та глядачам, засипаючи їх все новими і новими запитаннями, на які вимагали точних і вірних відповідей.
         Турнір пройшов у 6 етапах. Перший етап турніру – «Візитівка команди», в якому гравці презентували себе та розповідали, чим саме їх цікавить творчість Шевченка.
         Другий етап турніру – вікторина. Учасники команд мали дати відповідь на питання про загальновідомі факти з життя поета та маловідомі широкому загалу сторінки життя і творчості генія України.
          Обов’язковим був і конкурс капітанів, в якому капітани команд Ліна Кохан та Альонка Яворська називали рядки із поезій Т.Шевченка, що стали крилатими висловами.
           В цей день в залі звучали безсмертні твори Кобзаря.
         

           Учасники та знавці життєвого та творчого шляху Т.Шевченка ознайомились з книжковою виставкою «І мене в сім’ї великій…».
               

         Творчість Шевченка – це книга буття українців, своєрідна візитівка українського народу. Ті, що приймали його заповіти, ставали сіллю землі, живим утіленням національної честі, гідності, громадянської совісті.

Просмотров: 716 | Добавил: VCRB | Рейтинг: 0.0/0