Главная » 2015 » Березень » 26 » Урок мужності «Із когорти мужніх»
16:18
Урок мужності «Із когорти мужніх»
    27 березня ми відзначаємо  71 річницю визволення Віньковеччини від німецько-фашистських загарбників. Саме цій події присвячений урок мужності «Із когорти мужніх»
   988 днів перебував район під окупацією. Визволителями району були війська 18-ї армії генерала Є.П. Журавльова і 38-ї армії генерала К. С. Москаленка. Перша армія наступала від Деражні, друга – від Бару-Ялтушкова.
   Визволення проходило 25-27 березня, коли ворог потрапив у кільце радянських військ в результаті Проскурівсько-Чернівецької операції.
    Особливо запеклі бої розгорнулись в районі сіл Фащіївка, Бебехи (Яснозір’я), Петраші, Зіньків.
    Важкою ціною довелося відвойовувати кожний вершок рідної землі. Колишній розвідник 276-ї Червонопрапорної Темрюкської стрілецької дивізії А.Є. Савченко, згадував, що тільки під с.Бебехи з’єднання втратило до півсотні бійців. В бою за Зіньків смертю хоробрих загинув начальник штабу 1077-гострілецького полку капітан В. Ф. Голобородько.
    Не повернулися з фронтових доріг до своїх домівок 4792 вїньківчанина. За мужність і відвагу на війні більше 5 тис. фронтовиків нагороджено орденами і медалями, 6524 трудівники за трудові успіхи удостоєні медалі «За доблесну працю у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 pp.». 
   Під час заходу звучали поетичні рядки П.Тичини, М.Рилького, М.Бажана, Б.Олійника про трагічні події Другої світової війни.
    Учасники уроку мужності  переглянули слайдову презентацію "Герої Віньковеччини", що присвячена героям-землякам, які носять почесне звання Героя Радянського Союзу.
   По закінченню заходу було проведено презентацію книжково-ілюстративної виставки "Війна у пам'яті, а в серці мир".

Просмотров: 435 | Добавил: VCRB | Рейтинг: 0.0/0