Главная » 2021 » Лютий » 24 » #Вірш_у_кадрі_Леся_Українка_Жіночий_портрет
14:48
#Вірш_у_кадрі_Леся_Українка_Жіночий_портрет
   Талановита, прогресивна, незламна...
   25 лютого Україна святкуватиме 150-річчя із дня народження поетеси Лесі Українки. Її твори, глибокі переконання та погляди на життя актуальні й сьогодні. Не дарма Лесю інколи називали Донькою Прометея: вона несла світло мудрості, жіночності і сили духу, який залишив своє сяйво до сьогоднішнього дня. 

   З іменем Лесі Українки у нас чомусь завжди виникає “стандартний набір” асоціацій, нав’язаний шкільними підручниками. Портрет у наглухо застібнутій темній сукні, драма-феєрія “Лісова пісня”, вірш “Досвітні огні”…
   Тим більше, дівчина мала неординарний характер – крім природної стійкості та витривалості, вона успадкувала темперамент від матері (Пчілку за її крутий характер називали “Та баба, якій сам чорт на вилах калоші подає!”), та розсудливість і світлий розум – від батька. А про непереборний оптимізм дівчини та її здатність випрямляти людей, виймати їх з-під пресу буденності, просто-таки ходили легенди: вона “немов казкова фея, здатна була, появившись на горизонті, оживляти…”   
    Хвороба періодично приковувала дівчину до ліжка, обмежуючи можливість вільно пересуватися та спілкуватися з людьми. Та незважаючи на це, Леся, як і будь-яка жінка,  закохувалася, страждала, мріяла про сімейне щастя…
    Інтимні ліричні твори Лесі Українки, сповнені так званими феміністичними мотивами, образами, глибоким драматизмом і сумом. Вони хвилюють читача своєю щирістю, глибиною справжнього почуття притаманного лише людині. Леся Українка зуміла передати найінтимніші пориви жіночої душі, найпотаємніші сторони жіночої психіки, зворушливої ніжності. На тлі сучасних рухів за права жінок її слова є особливо актуальними. Яскраво це звучить у вірші "Жіночий портрет", який датується 27.11.1906 р.
   Пропонуємо до Вашої уваги прослухати поезію  у виконанні Богдана Волковинського.
 
Просмотров: 168 | Добавил: VCRB | Рейтинг: 0.0/0