Главная » 2015 » Січень » 5 » Виставка-пошана «Лицар нескореного покоління»
13:41
Виставка-пошана «Лицар нескореного покоління»
З глибин народного життя вийшла поезія Василя Симоненка. ...
Вітер часу не остудив Симоненкових поезій,
вогнем душі жаріють вони й сьогодні...
Олесь Гончар

       У читальній залі Віньковецької ЦРБ відкрита книжкова виставка-пошана «Лицар нескореного покоління», присвячена 80-річчю від дня народження видатного українського поета і журналіста В.Симоненка.
       Народився Василь Симоненко 8 січня 1935 р. на Полтавщині, в сім'ї колгоспників. Дитинство його, за словами Олеся Гончара, чуло ридання матерів, що божеволіли від горя над фронтовими похоронками. Навчався на факультеті журналістики Київського університету. Працював у редакціях газет „Молодь Черкащини", „Черкаська правда", „Робітнича газета". Проте змістом і сенсом його життя стала поезія, провiдною темою якої була любов до рiдноï землi, вiдповiдальнiсть за ïï долю.
       1960 року в Києві був заснований Клуб творчої молоді - ініціативна громадська інституція, яка мала за мету об'єднати духовні й фізичні зусилля молодого покоління для розбудови оновленої України. Душею і окрасою цього Клубу став Симоненко - разом з Іваном Драчем і Аллою Горською, Іваном Світличним і Ліною Костенко, Євгеном Сверстюком і Василем Стусом, Миколою Вінграновським і Михайлом Брайчевським.
       Василь Симоненко, як загальновизнаний поет брав участь у літературних вечорах і творчих дискусіях, виступав перед молоддю, прагнучи пробудити в душах ровесників національну самосвідомість. Великої популярності набули його самовидавні поезії, що поклали початок українському рухові опору 1960-70-их pp.
       У 1963 році Василь Симоненко був жорстоко побитий кагебістами, після чого невдовзі помер. Похований в Черкасах.
       Серед славної групи молодих українських поетів-шістдесятників Василь Симоненко відзначався надзвичайною громадською мужністю, безкомпромісністю й патріотизмом. Він тільки починав свою літературну творчість і не встиг повністю виявити свої великі поетичні здібності. Але й те, що він залишив нам, увійшло в золотий фонд нашої літератури, а ім'я Василя Симоненка стало символом нездоланного борця за волю України.

       
       Пам'яті талановитого українського поета присвячена книжкова виставка-пошана «Лицар нескореного покоління». У розділах виставки представлені видання літературної та журналістської спадщини у двох томах «Твори:У 2 т.», зібрання вибраних творів «На схрещених мечах». Поезії та казки вміщуються у збірці «Народ мій завжди буде».
       Літературно-критичний доробок висвітлений у статтях Н.Бернадської, І.Дзюби, А. Ткаченко, Л. Тарнашинської та ін.
        Запрошуємо Вас до ознайомлення з матеріалами, представленими на книжковій виставці.
Просмотров: 522 | Добавил: VCRB | Рейтинг: 0.0/0