Главная » 2023 » Січень » 27 » День пам'яті жертв Голокосту - трагічна дата, яку важливо пам'ятати.
09:55
День пам'яті жертв Голокосту - трагічна дата, яку важливо пам'ятати.
Голокост - це вісім букв болю і страждань. Голокост з грецької перекладається як «всеспалення» й означає систематичне переслідування і знищення (геноцид) євреїв нацистською Німеччиною і колабораціоністами протягом 1933–1945 років. У ширшому розумінні, голокост – систематичне гоніння і знищення людей за ознакою їхньої расової, етнічної, національної належності, сексуальної орієнтації або генетичного типу як неповноцінних, шкідливих (циган, психічно хворих людей, інвалідів, радянських військовополонених і всіх, кого нацисти вважали "неповноцінним").
Під час Голокосту було вбито близько 6 мільйонів євреїв, що становить приблизно третину всього єврейського населення світу.
"Неповноцінних" за нацистськими переконаннями людей утримували в спеціальних таборах смерті. На ув'язнених часто ставили експерименти, а через жахливі умови проживання багато ув'язнених навіть не доживали до страти. Найвідомішим нацистським концтабором був Аушвіц у польському місті Освенцим.
Нацисти також розшукували й розстрілювали євреїв на окупованих територіях. Найвідомішим місцем масових розстрілів євреїв в Україні є урочище Бабин Яр у Києві, де було страчено близько 150 тисяч осіб. Зараз тут знаходиться Меморіальний комплекс, присвячений пам'яті жертвам Голокосту.
Генеральна асамблея ООН ухвалила 1 листопада 2005 року Резолюцію № 60/7, у якій говориться, що «Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…». На жаль, і в наші дні в деяких країнах світу панують тирани, яких історія нічого не навчила...
Україна на державному рівні вшановує жертв трагедії з 2012 року.
Одна смерть – це трагедія. А коли людей знищують мільйонами? У цей день, День скорботи й пам’яті, ми приєднуємося до загальної печалі й прагнемо співчувати всьому цьому болю та втраті, ім’я якої Голокост. Її ніяк не заповнити. Вже не запобігти.Але нехай живе надія, що подібного більше ніколи не повторитися! Будемо пам’ятати...
Просмотров: 97 | Добавил: VCRB | Рейтинг: 0.0/0