Главная » 2022 » Липень » 25 » ВільноХаб - твій відкритий простір
09:52
ВільноХаб - твій відкритий простір
Українське суспільство сьогодні переживає чергову кризу у наслідок воєнної агресії росії проти України. У зв’язку з цим, складні  проблеми мають і діти, і дорослі.   Мова не лише про задоволення базових життєвих потреб, але і у відновленні  психоемоційного стану, соціально-психологічній адаптації внутрішньо переміщених осіб, формуванні життєстійкості, вихованні творчої особистості, здатної самостійно мислити та приймати нестандартні рішення, висувати оригінальні ідеї.

Західні, центральні регіони України стали місцем величезної концентрації переміщених українців, які приїжджають з регіонів, де спостерігається тимчасова окупація, бойові дії. Зокрема, серед переміщених осіб багато молоді, людей з дітьми, які потребують психосоціальної та емоційної підтримки, місця для пошуку роботи, продовження онлайн навчання, інших інформаційних,  освітніх послуг. Зараз для всіх переселенців актуальне питання — як відновити контроль над своїм життям ?

У відповідь на перелічені виклики, Центральна бібліотека Віньковецької селищної ради подала заявку на проєкт «ВільноХаб», що реалізується програмою «Мріємо та діємо», що впроваджується в Україні Радою наукових досліджень та обмінів (IREX) за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) і підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України. 

Дуже приємно, що наша  книгозбірня стала однією із переможців на основі відкритого конкурсного відбору в Волинській, Вінницькій, Рівненській, Львівській, Івано-Франківській, Хмельницькій, Тернопільській, Чернівецькій та Закарпатській областях. Проєкт  спрямований на розвиток та підтримку молоді в Україні, створення сприятливого середовища, в якому молодь матиме можливість реалізувати свої мрії, ідеї, бачення розвитку країни, в тому числі послуг внутрішньо переміщеним особам, які наразі перебувають у  Віньковецькій територіальній громаді. Бібліотека, як інформаційний центр громади, спільно із ініціативою  «ВільноХаб», спрямовує зусилля  на  забезпечення  інформаційних і навчальних потреб у громаді в зв’язку із війною та її гуманітарними наслідками. 

Приємно, що багато  внутрішньо переміщених осіб різних вікових категорій стали активними користувачами бібліотек, налагодили партнерську співпрацю. Жінки і діти, з числа  внутрішньо переміщених осіб, є активними учасниками  різноманітних  заходів у рамках  проєкту, що сприяє  їхній психосоціальній адаптації, зміцненню соціальних зв’язків і потреб шляхом спілкування з місцевими жителями,  а також можливостей для неформального навчання та розвитку.

У рамках ініціативи відбуваються різноманітні заходи, створюючи простір для комунікації, взаєморозуміння і підтримки серед місцевих мешканців громади і переміщених осіб, таким чином посилюючи згуртованість громади,  запобігаючи конфліктам.

Завдяки  ініціативі, наша  бібліотека поповнилася великою кількістю матеріалів для творчості та розвитку – малювання, ліплення, майстрування, вишивання, а також настільних ігор для дітей, молоді та дорослих. Відвідувачі бібліотеки беруть участь у різноманітних  майстер-класах, інтерактивних іграх, зможуть  переглядати  мульт\художні фільми для дітей та юнацтва. Протягом занять розвивають свої комунікативні навички, емоційно-вольову саморегуляцію, навчаються відновлювати свій психоемоційний стан, звертатися за допомогою, в разі надскладної ситуації, допомагати іншим. Емоції та відгуки учасників і серед внутрішньо переміщених осіб, і жителів громади засвідчують, що їм подобається такий вид дозвілля, адже це допомагає хоча б на мить забути жахіття війни, розвіяти їхній сум за покинутим домом і подарувати хоча б крихту тепла та радості.

Кожен наш гість має нагоду проявити свою фантазію та уяву, поринути в затишну атмосферу щирої розмови, скуштувати ароматного чаю, поласувати смаколиками, відволіктися від сумних думок і переживань.
Команда наших бібліотекарів та ентузіастів-помічників, з когорти внутрішньо переміщених осіб, пройшли онлайн навчальні заходи, отримують консультаційну та менторську підтримку щодо послуг, які є нагальними, а також отримують методичну підтримку у вигляді друкованих та електронних матеріалів з таких тематик як психосоціальна підтримка, протимінна безпека, творчість та креатив, медіаграмотність, кібергігієна, працевлаштування, діалог і порозуміння, тощо.

А поки ми не знаємо коли закінчиться війна – треба продовжувати жити і пам’ятати, що українці не одні в цьому горі війни.   Реалізація проєкту у громаді допомагає  ВПО з цим впоратись, бо  вона  сприяє адаптації внутрішньо переміщених осіб до нових реалій життя,  надає можливість отримувати психосоціальну та емоційну підтримку, неформальну освіту, необхідну інформацію для адаптації на новому місці проживання і працевлаштування.

Надзвичайно приємно те, що проєкт діє далі, відбувся другий відбірковий етап, ми продовжуємо співпрацювати з програмою «Мріємо та діємо» до вересня. Попереду безліч цікавих заходів, активного дозвілля.
Кажуть, що бібліотеки вмирають. Це неправда, не вірте, адже бібліотеки живуть! А щоб вони жили ще краще, ще активніше, а діти читали – ми робимо все можливе, залучаючи їх до наших інформаційно-просвітницьких заходів.
Центральна бібліотека Віньковецької селищної ради, спільно з проєктом «ВільноХаб», запрошують всіх бажаючих для корисного та актуального відпочинку!
Марина Жук, координаторка проєкту, 
провідна біблотекарка КЗ «Центральна бібліотека» Віньковецької селищної ради

 
МИ У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ
- Сторінка у мережі Фейсбук (Шукайте матеріали із хештегами: #LIBspace #ВільноХаб #Мріємо_та_діємо #ДихайВільно_ТвориСпільно)




- https://t.me/+m3hHfFvlm7FmODFi . Приєднуйтесь до телеграм-каналу, тут усі актуальні оголошення та обговорення

 


ПРО НАС ПИШУТЬ 
    
 
Просмотров: 216 | Добавил: VCRB | Рейтинг: 0.0/0