Главная » 2023 » Липень » 10 » Екосвідомість ніколи не «вийде з моди»
15:11
Екосвідомість ніколи не «вийде з моди»
Ми живемо в еру глобального споживацтва, коли темпи споживання ростуть як на дріжджах. Це не таємниця, що індустрія моди є безперечним лідером у цих перегонах. Тисячі фабрик у країнах третього світу виробляють не лише одяг для великих корпорацій, але й тони токсичних відходів.
Дізнатись більше про таємниці індустрії моди можна з документального фільму "ВИЙШЛО З МОДИ" (режисери - Яаак Кільмі, Леннарт Лаберенц; країна - Естонія), перегляд якого відбувся у п'ятницю. А сьогодні відбулось цікаве обговорення в онлайн-засіданні кіноклубу Docudays UA «Право в об’єктиві» на тему «Екосвідомість ніколи не «вийде з моди», проведення якого ініціювала Хмельницька ОУНБ.
Документальний детектив про джинси ZARA, який, до речі, знімався 7 років (із 2009-го по 2015-й), варто неодмінно дивитися всім. Це історія про європейську «зелену селебріті», майстриню «апсайклінгу» Реет Аус.
Апсайклінг (Upcycling або Creative Reuse) – одна з форм етичної або стійкої моди («Sustainable Fashion»). Це коли нові речі шиють з клаптиків, що залишилися від текстильного виробництва, переробляють із дрантя або того, що було зшито, але не продано. Іноді навіть використовують хутро. Наприклад, старі шуби – щоб вони даремно не пропадали й таким чином більше не знищувати тварин (адже вбитих уже все одно не повернути).
Upcycling сприяє стійкому споживанню, зменшенню відходів та впливу на довкілля. Це також може бути творчим процесом, що спонукає до новаторства й унікальних дизайнерських рішень. Багато дизайнерів, майстрів рукоділля та екологічно-орієнтованих брендів активно пропагують upcycling як спосіб зробити світ трохи кращим, перетворюючи непотрібні речі в цінні предмети.

 
Просмотров: 40 | Добавил: VCRB | Рейтинг: 0.0/0