Главная » 2016 » Травень » 19 » Етнографічне свято до Дня вишиванки
15:36
Етнографічне свято до Дня вишиванки
   19 травня в Віньковецькій ЦРБ відбулось яскраве етнографічне свято до Всесвітнього дня вишиванки  «Вишиванка в просторі і часі».
   Щороку у третій четвер травня Україна святкує День вишиванки - всеукраїнське свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції.
 
 З нагоди цього дня працівники бібліотеки прийшли у вишиванках. І бібліотека розквітла червоно-чорними, синіми барвами традиційних та сучасних українських вишитих сорочок.
   В рамках цього свята відбулася народознавча година «Вишиванка – молитва  без слів», презентація виставки-інсталяції  «Українські вишиванки – наче райдуги-світанки» та документального фільму  «Спадок нації».  Учасники заходу  познайомились з історією свята Дня вишиванки, традицією святкування, що символізує вишита сорочка, традиції вишивки української сорочки. Адже сорочка втілює в собі одну з основних функцій, якої дотримувалися з давніх часів, — бути оберегом, а вишиванка — це не тільки символ краси, молодості, наслідування, а й наш генетичний код. 

   Співали для учасників свята вихованці Віньковецької ДШМ Іванна Січкар, Ангеліна Мазуренко та  Настуся Островська (викладач вокалу – Корнацька Богдана) .   
   Гостем дійства був також голова районної літературної спілки «Огневежа» Петро Староста, який подарував присутнім свої чудові поезії про вишиванки.
    В наші дні українська вишиванка є безперечним атрибутом вишуканого смаку. Вона стильно та гармонійно поєднується як з класичним костюмом так і з повсякденним одягом. А ще нагадує, що ми - українці, пам'ятаємо та шануємо наші звичаї і традиції.
   «Бережи українське - носи вишиванку!» - ці слова Ліни Костенко стали своєрідним заповітом для юних віньківчан.


                              
Просмотров: 716 | Добавил: VCRB | Рейтинг: 5.0/1