Главная » 2015 » Березень » 20 » Година поезії «Ліна Костенко. Чарівний світ поезії»
15:21
Година поезії «Ліна Костенко. Чарівний світ поезії»
    85-річчю від дня народження видатної української поетеси Ліни Костенко працівники Віньковецької ЦРБ присвятили годину поезії «Ліна Костенко. Чарівний світ поезії». Народилася на Київщині, навчалася в педагогічному інституті, з відзнакою закінчила Літературний інститут ім. М. Горького в Москві. Тоді ж,  наприкінці п'ятдесятих, вийшли друком її поетичні збірки «Проміння землі», «Вітрила», «Мандрівки серця».
   Потім було вимушене 16-річне «мовчання», коли Ліна Костенко працювала без надії на публікацію своїх творів. Тільки у  1977 році з'явилася збірка «Над берегами вічної ріки», згодом вийшов у світ історичний роман „Маруся Чурай", який був відзначений Шевченківською премією.
   2010 року опублікувала перший прозовий роман «Записки українського самашедшого», що став одним з лідерів продажу серед українських книжок у 2011 році.
   Ці та інші видання, зокрема: «Річка Геракліта», «Поезії», «Вибране», історичний роман «Берестечко», історичний роман у віршах «Маруся Чурай» пропонуємо на книжковій виставці «Але були поети для епох…». Також представлені документи, що містять наукові, літературно-публіцистичні праці, есе М.Жулинського, В. Брюховецького, І.Дзюби та інших дослідників самобутнього таланту Ліни Костенко.
         
    Знайомлячи присутніх із життєвим і творчим шляхом Ліни Костенко, ведуча намагалась передати мужність, патріотизм, високу духовність поетеси. Нескореність Ліни Костенко перед тоталітаризмом – це її людський подвиг. Залишаючись нескореною, вона зберігала не тільки власну честь і гідність, а й честь і гідність рідної літератури..
    Декламували поезії Л.Костенко Л.Баранюк, С.Кушнір, яким вдалося передати силу поезій, які оживали і проявлялися несподіваними гранями. Кожен розумів, Ліна Костенко пропускає через себе ввесь світ..  У свої 85 вона продовжує дарувати читачам щирість своєї душі, філософське осмислення життя, красу українського слова.

Просмотров: 521 | Добавил: VCRB | Рейтинг: 0.0/0