Главная » 2013 » Червень » 7 » Літературний портрет «В одному імені – поет і воїн»
15:44
Літературний портрет «В одному імені – поет і воїн»
            Нас не поставиш на коліна. 
            Колись історія назве 
            Наш час — народженням людини, 
            Бо поки серце в нас живе, —
            Ми не стояли на колінах.
                                           Володимир Булаєнко

         8 червеня виповнюється 95 років з дня народження подільського поета, уродженця с.Сорокодуби Красилівського району на Хмельниччині – Володимира Дмитровича Булаєнка. Віньковецька ЦРБ приєдналася до святкування ювілею, підготувала й провела для користувачів Інтернет-центру літературний портрет «В одному імені – поет і воїн»
         У перші дні війни В.Булаєеко пішов на фронт. Восени 1941 року будучи важко пораненим, потрапив у полон, з якого втік. Сорок п’ять днів добирався до рідного села. Деякий час переховувався в Сорокодубах, лікувався. Невдовзі влаштувався на роботу в бухгалтерії господарчого пункту сусіднього села Чернелівки (по війні з`ясувалося, що направили його туди друзі по підпіллю).З 1944 року знову в діючому війську. В бою за визволення латвійського міста Бауска був смертельно поранений. Похований на місцевому військовому кладовищі. На меморіальній плиті викарбувано не офіцерське його звання, а — золотом «Поет Булаєнко В.Д.». Ось така біографія, така життєва дорога....
                 

          Молодість, поетичне змужніння Володимира Булаєнка припали на трагічний час воєнного лихоліття. Біль, скруха, відчай, трагедійність, заклик бути мужнім, вистояти в нелегких змаганнях, надія на те, що Вкраїна виживе у чорній неволі і здобуде свою незалежність — визначають тональність, сутність і пафос його поезії. Самобутні, високо - художні вони стали справжньою подією в нашій літературі.
           Дякуючи мужньому поетичному слову Володимира Булаєнка, маємо безпосередні свідчення про добу,в якій жив і творив митець. Емоційно-непідробні,розцвічені кров' ю серця і чуттям душі, його рядки несуть у собі сувору правду про нелегку долю Вкраїни, віру в її неминуче розневолення і грядущий розквіт. Читаймо ці рядки! Пам`ятаймо Булаєнка!

Просмотров: 605 | Добавил: VCRB | Рейтинг: 0.0/0