Главная » 2020 » Квітень » 8 » Лувр – один з найстаріших, найбагатших і найбільших музеїв світу
12:18
Лувр – один з найстаріших, найбагатших і найбільших музеїв світу
Ми продовжуємо нашу віртуальну подорож музеями Європи (нещодавно ми подорожували Національним музеєм Кракова) та запрошуємо сьогодні відвідати чарівну Францію та її знаменитий у всьому світі Лувр.
Музей Лувру (фр. Muse du Louvre) — один з найбільших музеїв світу, розташований на правому березі Сени в першому окрузі Парижа. Музей було відкрито 1793 року під назвою Центрального музею мистецтв Республіки.

Лувр демонструє 35 000 експонатів, від найдавніших часів до XIX століття на виставковій площі 72 735 м².

Музей розміщено в палаці Лувру, що його побудовано як фортецю наприкінці XII століття за Філіппа II. Будівля розширювалась багато разів, сформувавши сучасний палац Лувр. В 1682 році Людовик XIV вибрав Версальський палац як свою резиденцію, а Лувр перетворився в місце зберігання королівської колекції, зокрема, з 1692 року, колекції античної скульптури. Під час Французької революції, Національна Асамблея постановила, що Лувр має використовуватися як музей, демонструючий культурні шедеври країни.

Лувр — найбільш відвідуваний художній музей у світі. Він має не тільки картинну галерею, яку репрезентують широко відомі картини майстрів Італії, Франції, Німеччини, Іспанії, Голландії та Фландрії 17 століття. Це різнобічна колекція витворів мистецтва і за матеріалами, і за техніками, і за стилями. Лувр входить в десятку найбільших музеїв Європи і світу разом з Метрополітен-музеєм, музейним комплексом в Берліні, Ермітажем, Музеєм Прадо в Мадриді, Британським музеєм (що не має картинної галереї), Національною галереєю в Лондоні (декілька музеїв, де експонують живопис, театральне мистецтво тощо).
Починаючи з 2008 року, експонати музею розділені на 9 колекцій: Стародавній Схід, Стародавній Єгипет, Стародавня Греція, Етрурія та Рим, Мистецтво ісламу, Скульптури, Предмети мистецтва, Образотворче мистецтво, Графічне мистецтво.

Лувр — найбільший музей у світі, незважаючи на всі розбіжності та суперечності цього питання. Він настільки величезний, що за одне відвідування просто неможливо подивитися всі запропоновані експонати.

Хоч колекція музею налічує 380 тисяч експонатів, але лише менша їх частина, всього 10% (38 000) виставлена в залах. Інші експонати зберігаються в запасниках, чекають своєї години або подорожують на тимчасові експозиції в музеях різних країн.

Найпопулярніші експонати Лувру: «Портрет пані Лізи дель Джокондо» (легендарна «Мона Ліза») Леонардо да Вінчі і статуя Венери Мілоської. Картина Леонардо да Вінчі – це головна родзинка, за якою їдуть мільйони туристів. Вона є найвідомішим твором мистецтва в Луврі, цю картину не раз крали і зазіхали на її злодійство.

Офіційний сайт самого знаменитого музею в світі теж заслуговує уваги. Тут можна знайти масу цікавої інформації (правда, поки французькою, англійською та китайською мовою, російською є детальна схема розташування залів) про колекції та історію Лувру. Офіційний сайт

Пропонуємо разом із нами віртуально помандрувати галереями музею - розпочати подорож
Просмотров: 1678 | Добавил: VCRB | Рейтинг: 5.0/1