Главная » 2020 » Грудень » 10 » Правові ресурси мережі Інтернет
11:46
Правові ресурси мережі Інтернет
     Починаючи з 2008 року, в Україні проводиться Всеукраїнський тиждень права згідно з Указом Президента України від 08.12.2008  № 1149 з нагоди 60-ї річниці проголошення Загальної декларації прав людини. Він проводиться щороку в тиждень, що включає 10 грудня – День прав людини. Адже саме цього дня у 1948 році Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй прийняла Загальну декларацію прав людини.
    "Тиждень права"  має на меті підвищити рівень правової культури населення, а також поінформованість громадян щодо їхніх конституційних прав та обов'язків, можливостей їх реалізації та захисту.
    Сьогодні пропонуємо до вашої уваги  вебліографічний анотований список "Правові ресурси мережі Інтернет".
Органи державної влади і управління України
Органи державної влади — це ланка (елемент) механізму держави, що бере участь у виконанні функцій держави й наділений при цьому владними повноваженнями.
Верховна Рада України 
https://www.rada.gov.ua/
Верховна Рада України — єдиний законодавчий орган державної влади України, який має колегіальну будову та складається з чотирьохсот п'ятдесяти народних депутатів України, обраних строком на п'ять років на основі загального, рівного та прямого виборчого права шляхом таємного голосування. Верховна Рада України є єдиним органом законодавчої влади, що вповноважений ухвалювати закони. 

Президент України
https://www.president.gov.ua/
Президент України — глава державиУкраїна. Статус Президента України визначено в розділі V Конституції України, де сформульовані права та обов'язки. Він є гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина

Кабінет Міністрів України
https://www.kmu.gov.ua/
Кабінет Міністрів України — це колегіальний, вищий орган виконавчої влади України. Кабінет Міністрів України відповідальний перед Президентом України та Верховною Радою України, підконтрольний і підзвітний Верховній Раді України у межах, передбачених Конституцією України.

Конституційний суд України
http://www.ccu.gov.ua/
Конституці́йний Суд Украї́ни є органом конституційної юрисдикції, який забезпечує верховенство Конституції України, вирішує питання про відповідність Конституції України законів України та у передбачених Конституцією України випадках інших актів, здійснює офіційне тлумачення Конституції України, а також інші повноваження відповідно до Конституції України.

Верховний Суд України
https://supreme.court.gov.ua/supreme/
Верховний Суд — найвищий суд у системі судоустрою України, який забезпечує сталість та єдність судової практики у порядку та спосіб, визначені процесуальним законом. Це касаційна інстанція, у певних випадках — суд першої або апеляційної інстанції. Діяльність Верховного Суду регулюється Конституцією України, Законом України «Про судоустрій і статус суддів».

Судова влада України
https://court.gov.ua/
Судова влада України — нарівні з виконавчою та законодавчою гілкою влади є однією з гілок влади відповідно до ст. 6 Конституції України. Органи судової влади здійснюють свої повноваження у межах, встановлених Конституцією України та відповідно до Законів України.

Рада національної безпеки і оборони України 
https://www.rnbo.gov.ua/
Рада національної безпеки і оборони України є координаційним органом з питань національної безпеки і оборони при Президентові України. Рада національної безпеки і оборони України координує і контролює діяльність органів виконавчої влади у сфері національної безпеки і оборони. Головою Ради національної безпеки і оборони України є Президент України.

Офіс Генерального прокурора
https://www.gp.gov.ua/ua/index.html
Офіс Генерального прокурора – центральний орган в системі прокуратури. Він почав роботу 2 січня 2020 року відповідно до наказу Генерального прокурора . Функції прокуратури визначені Конституцією України і здійснюються з метою захисту прав і свобод людини, загальних інтересів суспільства та держави.

Центральна виборча комісія 
https://cvk.gov.ua/
Центральна виборча комісія України  є постійним колегіальним державним органом, який діє на підставі Конституції України, законів України і наділений повноваженнями щодо організації підготовки, проведення виборів Президента України, народних депутатів України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, голів громад, організації всеукраїнського і місцевих референдумів в порядку та в межах, встановлених законами України. ЦВК виконує повноваження окружної виборчої комісії в Закордонному виборчому окрузі.

Національна поліція України
http://www.npu.gov.ua
Національна поліція України — центральний орган виконавчої влади, який служить суспільству шляхом забезпечення охорони прав і свобод людини, протидії злочинності, підтримання публічного порядку та громадської безпеки. Діяльність Національної поліції спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України через Міністра внутрішніх справ згідно із законом.

Український інститут національної пам’яті
https://uinp.gov.ua/
Український інститут національної пам’яті (УІНП) — центральний орган виконавчої влади з реалізації державної політики у сфері відновлення та збереження національної пам'яті, діяльність якого спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України через Міністра культури

МІНІСТЕРСТВА
Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України 
https://www.kmu.gov.ua/catalog/ministerstvo-z-pitan-strategichnih-galuzej-promislovosti-ukrayini (тимчасова сторінка на Урядовому порталі)
Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України — центральний орган виконавчої влади України, відповідальний за формування та забезпечення реалізації державної промислової політики у сферах розвитку стратегічних галузей промисловості.

Міністерство енергетики України
http://mpe.kmu.gov.ua/
Міністерство енергетики України забезпечує реалізацію державної політики в електроенергетичному, ядерно-промисловому, вугільно-промисловому, торфодобувному та нафтогазовому комплексах.

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій
https://mtot.gov.ua/
Мінреінтеграції забезпечує формування та реалізує державну політику з питань тимчасово окупованих територій у Донецькій і Луганській областях та тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і міста Севастополя, а також прилеглих до них територій, інформаційного суверенітету України.

Міністерство внутрішніх справ
http://mvs.gov.ua/
МВС України є головним (провідним) органом у системі центральних органів виконавчої влади з питань формування і реалізації державної політики у сфері захисту прав і свобод громадян, інтересів суспільства і держави від протиправних посягань, ведення боротьби із злочинністю, охорони громадського порядку, забезпечення громадської безпеки, безпеки дорожнього руху, охорони та оборони особливо важливих державних об'єктів.

Міністерство молоді та спорту України
http://dsmsu.gov.ua/index/ua
Основними завданнями Мінмолодьспорту України є забезпечення формування та реалізація державної політики у молодіжній сфері, сфері фізичної культури і спорту, участь у формуванні та реалізація в межах своєї компетенції державної політики у сфері волонтерської діяльності.

Міністерство цифрової трансформації України
https://thedigital.gov.ua/
Міністерство цифрової трансформації України (Мінцифри) — центральний орган виконавчої влади, який відповідає за формування та реалізацію державної політики у сфері цифровізації, відкритих даних, національних електронних інформаційних ресурсів, інтероперабельності — взаємодії мережевих систем базі уніфікованих інтерфейсів або протоколів, впровадження електронних послуг та розвиток цифрової грамотності громадян.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України 
https://www.me.gov.ua/
Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України формує та реалізує державну політику в сферах економіки, торгівлі та сільського господарства. Також на нього покладено функції з реалізації державної політики з питань розвитку підприємництва, регулювання цінової політики (крім питань реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців), публічних закупівель, туризму та розвитку оборонно-промислового комплексу.

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України
https://mepr.gov.ua/
Міністерство формує та реалізує державну політику у сфері охорони навколишнього природного середовища; екологічної та в межах повноважень, передбачених законом, радіаційної, біологічної і генетичної безпеки; у сфері рибного господарства та рибної промисловості; охорони, використання та відтворення водних біоресурсів; регулювання рибальства та безпеки мореплавства суден флоту рибного господарства; лісового та мисливського господарств.

Міністерство закордонних справ України
https://mfa.gov.ua/
Міністерство закордонних справ (МЗС України) — центральний орган виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України. МЗС України є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади у формуванні та забезпеченні реалізації державної політики у сфері зовнішніх відносин України.

Міністерство інфраструктури України
https://mtu.gov.ua/
Міністерство інфраструктури України (Мінінфраструктури України) є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади у формуванні та забезпеченні реалізації державної політики у сферах авіаційного, автомобільного, залізничного, морського і річкового, міського електричноготранспорту та у сферах використання повітряного простору України, туризму, діяльності курортів, метрополітенів, дорожнього господарства, забезпечення підготовки та реалізації в Україні інфраструктурних проектів для виконання завдань.

Міністерство культури та інформаційної політики України
https://mkip.gov.ua/
Міністерство культури та інформаційної політики України здійснює нормативно-правове регулювання у сферах культури та мистецтв, інформаційного суверенітету, інформаційної безпеки України, державної мовної політики, охорони культурної спадщини, популяризації України в світі, міжнаціональних відносин, релігії та захисту прав національних меншин в Україні, державного іномовлення, вивезення, ввезення і повернення культурних цінностей, музейної справи, кінематографії, відновлення та збереження національної пам’яті.

Міністерство оборони України
https://www.mil.gov.ua/
Міністерство оборони України (Міноборони України) — центральний орган виконавчої влади і військового управління, у підпорядкуванні якого перебувають Збройні сили України. Міноборони України є головним (провідним) органом у системі центральних органів виконавчої влади із забезпечення реалізації державної політики у сфері оборони.

Міністерство освіти і науки України
https://mon.gov.ua/ua
Міністерство освіти і науки України забезпечує формування та реалізує державну політику у сферах освіти і науки, наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності, трансферу (передачі) технологій, а також забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері здійснення державного нагляду (контролю) за діяльністю закладів освіти, підприємств, установ та організацій, які надають послуги у сфері освіти або провадять іншу діяльність, пов'язану з наданням таких послуг, незалежно від їх підпорядкування і форми власності.

Міністерство охорони здоров'я України
https://moz.gov.ua/
Міністерство охорони здоров'я України забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров'я, протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально небезпечним захворюванням, забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері створення, виробництва, контролю якості та реалізації лікарських засобів, медичних імунобіологічних препаратів і медичних виробів, у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів, протидії їх незаконному обігу, а також забезпечує формування державної політики у сфері санітарного та епідемічного добробуту населення.

Міністерство розвитку громад та територій України
https://www.minregion.gov.ua/
Міністерство розвитку громад і територій України (Мінрегіон) — міністерство, що працює задля підвищення конкурентоспроможності регіонів, розвитку місцевого самоврядування, забезпечення комфортних та безпечних умов проживання населення України, створення та дотримання ефективних правил та умов будівельної діяльності, гармонійного життєвого середовища, ефективного використання енергоносіїв у сфері ЖКГ.

Міністерство соціальної політики України
https://www.msp.gov.ua/
Міністерство соціальної політики України є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади з формування та забезпечення реалізації державної політики у сферах зайнятості населення та трудової міграції, трудових відносин, соціального захисту, соціального обслуговування населення, з питань сім'ї та дітей, оздоровлення та відпочинку дітей, а також захисту прав депортованих за національною ознакою осіб, які повернулися в Україну; спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, попередження насильства в сім'ї та з питань протидії торгівлі людьми; центральним органом виконавчої влади, до повноважень якого належать питання усиновлення та захисту прав дітей; спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань гуманітарної допомоги.

Міністерство у справах ветеранів України
https://mva.gov.ua/ua
Міністерство у справах ветеранів України працює над створенням нової нормативної бази щодо соціального захисту ветеранів усіх категорій, спрощенням процедур отримання соціальних послуг, розвитком громадського контролю в питаннях соціального захисту ветеранів, супроводжує співробітництво державних органів та громадських організацій.

Міністерство фінансів України
https://mof.gov.ua/uk
Міністерство фінансів України (Мінфін України) — центральний орган виконавчої влади України, який формує та реалізує державну фінансову та бюджетну політику, а також визначає політику у митній та податковій сфері. Міністерство відповідає за те, щоб створювати фінансове забезпечення для виконання державних функцій та умови для стабільного розвитку економіки шляхом ефективного, збалансованого, неупередженого та прозорого управління державними фінансами.

Міністерство юстиції України
https://minjust.gov.ua/
Міністерство юстиції України (Мін'юст) — центральний орган виконавчої влади України, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України. Мін'юст є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади із забезпечення реалізації державної правової політики.
Служби
Державна податкова служба України
Державна аудиторська служба України
Державна служба охорони культурної спадщини України
Державна сервісна служба містобудування України
Державна служба України з етнополітики та свободи совісті
Національна служба здоров'я України
Національна соціальна сервісна служба України
Державна митна служба України
Державна авіаційна службa України
Державна архівна службa України
Державна казначейська служба Укрaїни
Державна міграційна служба Укрaїни
Державна служба морського та річкового транспорту України
Державна служба Укрaїни з безпеки на транспорті
Державна служба Укрaїни з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів
Державна служба Укрaїни з питань геодезії, картографії та кадастру
Державна служба геології та надр Укрaїни
Державна служба Укрaїни з питань праці
Державна служба статистики Укрaїни
Державна служба Укрaїни з лікарських засобів та контролю за наркотиками
Державна служба Укрaїни з надзвичайних ситуацій
Державна служба фінансового моніторингу Укрaїни
Державна служба експортного контролю Укрaїни
Державна регуляторна служба Укрaїни
Державна фіскальна служба Укрaїни
Державна служба якості освіти Укрaїни

Агенства
Державне агентство розвитку туризму України
Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України
Державне агентство України з питань мистецтв та мистецької освіти
Агентство з управління державним боргом України
Державне агентство автомобільних доріг України
Державне агентство водних ресурсів Укрaїни
Державне агентство лісових ресурсів Укрaїни
Державне агентство резерву Укрaїни
Державне агентство рибного господарства Укрaїни
Державне агентство Укрaїни з питань кіно
Державне агентство Укрaїни з управління зоною відчуження
Державне космічне агентство України
Національне агентство Укрaїни з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних тa інших злочинів
Державне агентство інфраструктурних проектів Укрaїни
Національне агентство Укрaїни з питань державної cлужби
Національне агентство з питань запобігання корупції
Інспекції
Державна інспекція культурної спадщини України
Державна інспекція містобудування України
Державна екологічна інспекція Укрaїни
Державна інспекція ядерного регулювання Укрaїни
Державна інспекція енергетичного нагляду Укрaїни
Центральні органи виконавчої влади зі спеціальним статусом
Адміністрація Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України
Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей
Національна комісія зі стандартів державної мови
Державний комітет телебачення і радіомовлення України
Антимонопольний комітет України
Фонд державного майна Укрaїни
Національне агентство Укрaїни з питань запобігання корупції
Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів


 
Просмотров: 271 | Добавил: VCRB | Рейтинг: 0.0/0