Главная » 2023 » Лютий » 4 » Провидець чи фантаст?: до 195-річчя від дня народження Жуля Верна
16:39
Провидець чи фантаст?: до 195-річчя від дня народження Жуля Верна
 ХІХ століття у світовій історії – час небачених раніше наукових відкриттів і винаходів. У цю епоху з’явилися нові технології практично в усіх сферах життя: телефон, радіо, фотографія, велосипед, автомобіль, електричні лампочки, навіть посудомийна машина. А ще цей період називають «золотим віком» світової літератури, адже змінилася роль митців, і письменство стає професією, що дозволяє авторам заробляти. 
У таких умовах довелося жити французькому письменникові, авторові близько 70 пригодницько-фантастичних романів Жулю Верну, 195-річчя якого відзначається 8 лютого.
Кажуть, що йому – засновникові жанру науково-фантастичного роману, – випало рідкісне щастя прожити цілих три життя: одне наяву, друге – у мріях, а третє – у своїх творах.
Слава цього письменника така велика, що його романи читаються в усіх куточках планети. Він – той, хто випередив свій час щонайменше на століття і передбачив винайдення інтернету, гелікоптера та польотів у космос. 
Один з міфів про життя письменника говорить, що він був запеклим домувальником і дуже рідко та неохоче подорожував. Насправді ж Жуль Верн був невтомним мандрівником. Будучи членом географічної спілки Франції, він відвідав Скандинавію, Великобританію, Німеччину, Нідерланди, Данію, США, країни Середземномор’я, Алжир тощо. Його твори перекладені 148-ма мовами. Загальна кількість його книг нараховує: 66 романів, понад 30 п’єс, понад 20 повістей і оповідань а також, кілька документальних робіт.
У своїх творах Жуль Верн описував вигадані їм винаходи, багато з яких з’явилися після його смерті, в нашому сучасному світі. Серед них: електричний стілець, факс, автомобіль, літак, гелікоптер і багато чого іншого. Дивно, однак деякі видавці називали Жуля Верна «ідіотом» і відмовлялися публікувати його твори, стверджуючи, що такого ніколи не відбудеться.
Всього ж із 108 наукових передбачень письменника-провидця на сьогодні не справдилося лише 10! Літак, гелікоптер, відеозв’язок і телебачення, телефони, електричний стілець, великі підводні човни, які здатні довго перебувати в плаванні, міжпланетні мандрівки, автоматичні гвинтівки, електромобілі, – і все це він описав ще в ХІХ столітті.
Жуль-вернівські герої побували в Україні. У романі “Упертюх Керабан” герої для того, щоб не платити мито на Босфорі, вирушають навколо Чорного моря до азійського берега Константинополя. Перш ніж туди дістатися, вони побачать Одесу, Миколаїв, Керч, Тамань, Крим… А ще у 1892 році Жуль Верн побував на Закарпатті у селищі Княгиному з метою відвідати славнозвісне місце падіння у 1866-у році княгинського метеориту. На основі побаченого він створив роман, який красномовно назвав “Замок у Карпатах”.
Відома українська письменниця Марко Вовчок була особисто знайома з Жулем Верном, котрий передав їй виняткове право перекладу його творів.
 Пропонуємо вам ближче познайомитися із життям і творчістю незвичайного письменника, мрійника і фантазера Жуля Верна із Future-time "Провидець чи фантаст?".
Провидець чи фантаст? від користувача Віньковецька ЦБ
Просмотров: 69 | Добавил: VCRB | Рейтинг: 0.0/0