Главная » 2013 » Вересень » 24 » Рухаємося вперед: Ярмарок бібліотечних інновацій
16:53
Рухаємося вперед: Ярмарок бібліотечних інновацій
      Близько 500 учасників з усіх областей України зібралися в Києві на Національному ярмарку бібліотечних інновацій "Сучасна бібліотека: рухаємось вперед"
      Протягом двох днів бібліотекарі ділилися досвідом надання нових послуг та використання сучасних технологій, навчалися тому, як налагодити партнерські відносини із владою та бізнесом, дізнавалися про форми співпраці з медіа і громадою. Вперше за час проведення таких ярмарків організатори влаштували конкурс "Супербібліотекар", під час якого визначили найкреативнішого, найхаризматичнішого та найініціативнішого працівника. 
         

      "Значення таких зустрічей - практичне. Ми обмінюємося начебто словами, але насправді - справами. Ми з вами, бібліотекарі, повинні бути духовним двигуном суспільства", - заявив на відкритті ярмарку міністр культури України Леонід Новохатько. 
      Захід відбувся за участі Надзвичайного і Повноважного Посла США в Україні Джеффрі Пайєтта, для якого бібліотечний форум став однією з перших публічних зустрічей з представниками культури. "Бібліотеки в США завжди були наріжним каменем демократії. Вони - центри громади, які сприяють більшій активності суспільства. Ось чому, починаючи з 2001 року, уряд США надав 1 мільйон 700 тисяч доларів 147 публічним бібліотекам України для вільного доступу до Інтернету. Також я дуже пишаюся тією роллю, яку відіграє фундація Білла і Мелінди Гейтс у підтримці бібліотек. Це спирається на традиційну американську філантропію", - відзначив дипломат.
         

      Сьогодні програма "Бібліоміст", яка здійснюється за партнерської участі організацій США та України, охоплює понад 1500 українських бібліотек. Завдяки програмі книгозбірні отримали сучасну комп'ютерну техніку, Інтернет, а мешканці міст і сіл - можливість долучитися до всіх переваг нових технологій. 
      У селі з появою Інтернету з'явилися необхідні людям послуги. Приходять зробити копію, скачати якийсь документ, школярі реєструються на вступ до вишів, пенсіонери - на виплати в Ощадбанку. Не потрібно нікуди їхати. Це наймасовіші послуги. А тепер через Інтернет шукають і купують товари, роблять каталоги своєї продукції. А як машину чи мотоцикл купувати - то обов'язкового до бібліотеки приходять, дивляться на ціни. Тут, на ярмарку, дуже приємна атмосфера, відчуваєш гордість за свою професію. Сьогодні я відчула, що йдемо в ногу з часом.
       Під час форуму презентовано видання "Бібліотечна кухня" - книгу, що містить "рецепти успіху" бібліотек з усієї України. Крім того, поради колегам дали гості - представники бібліотек Латвії, Литви та Польщі.



Просмотров: 522 | Добавил: VCRB | Рейтинг: 0.0/0