Главная » 2013 » Листопад » 28 » Усний журнал «Гірська орлиця»
12:09
Усний журнал «Гірська орлиця»
       «Гірська орлиця». Під такою назвою працівниками Віньковецької ЦРБ проведено 26 листопада 2013 року усний журнал, присвячений 150-й річниці від дня народження О. Кобилянської, української письменниці, громадсько-культурної діячки. 
      Серед сузір'я імен талановитих митців кінця XIX — початку XX століття яскравою зіркою виділяється ім'я Ольги Кобилянської — автора численних новел і повістей, новаторських і змістом, і формою («Людина», «Царівна», «Некультурна», «Ніоба», «Через кладку», «Земля», «Назустріч долі», «Юда», «Лист засудженого вояка до своєї жінки», «Сниться» «В неділю рано зілля копала», «За ситуаціями», «Вовчиха», «Любов до рідної землі»,«Апостол черні» та ін.). Не сприйнявши традицій побутовизму та описовості, що панували в українській народницькій прозі, Кобилянська вибудовує власну естетичну, художню систему, в якій домінуючими напрямами є неоромантизм і психологічний реалізм, широко вводяться елементи імпресіонізму та символізму.
       У центрі уваги творів Ольги Юліанівни — чи не вперше в українській літературі — психологія індивідуальності окремої людини. І вже потім індивідуальний портрет людини відіб'є в собі риси суспільства чи всесвіту.


       Пишна троянда в саду Української літератури. Так образно визначив Михайло Старицький місце Кобилянської в літературному процесі. Ця характеристика вказує на особливості індивідуального стилю видатної письменниці — неповторну шляхетну жіночність у змалюванні найрізноманітніших, навіть звичайних, буденних, в то й трагічних сторін дійсності; яскраву метафоричність художнього бачення; високий пієтет у ставленні до людини, схиляння перед її духовністю; широкий політ думки. Справедливо писала критика про «талант, свідомий своєї мети, тобто обдарованість письменниці, повністю підпорядковану завданням возвеличити рідний народ, піднести культуру його художнього слова.
       І сьогодні Ольга Юліанівна Кобилянська живе у творах українських письменників — В. Сосюри, А. Малишка (вірш «Райдуга над Буковиною»), В. Врублевської (Роман «Емансипатка»).

Просмотров: 600 | Добавил: VCRB | Рейтинг: 0.0/0