Главная » 2016 » Лютий » 19 » Година-реквієм "Небесна Сотня. На сторожі Гідності"
13:54
Година-реквієм "Небесна Сотня. На сторожі Гідності"
    20 лютого відзначається День Героїв Небесної Сотні – на знак вшанування відваги, сили духу і стійкості громадян, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 року – лютий 2014 року), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України.
   Революція гідності  – наймасштабніший протест українців за часів сучасної історії. Спротив режиму тривав більше трьох місяців, до нього активно долучились  мільйони людей по всій Україні та тисячі за її межами. Однак жодні протести за часів Незалежності не коштували нації так дорого – повалення режиму у 2014 році забрало життя сотні патріотів, створивши нову трагічну сторінку в нашій історії – Небесна Сотня.
   Значення тих подій дворічної давнини неможливо переоцінити, адже протягом листопада 2013 – лютого 2014 років відбулось найважливіше для української нації – пробудження свідомості суспільства, а жертовність Небесної Сотні спонукала українців об’єднатися, вона стала прикладом відданості та героїзму для перших захисників українських кордонів від російської агресії. 
    Година-реквієм «Небесна Сотня. На сторожі Гідності» розпочалась у залі засідань районної державної адміністрації за участю працівників центральної районної  бібліотеки, які своєю розповіддю  та мультимедійною презентацією  нагадали присутнім про трагічні події   та загиблих людей на київському Майдані, що віддали життя за світле майбутнє України.
    Віддати шану патріотизму й мужності громадян, які у листопаді 2013 року - лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору  прийшли  голова райдержадміністрації В.Б.Лелюк, заступник голови районної ради В.В.Ящук,  голови сільських рад, воїни-інтернаціоналісти, учасники бойових дій у зоні АТО, учні Віньковецького НВК,   трудові колективи Віньковеччини та громадськість краю.
   Спогадами про трагічні події на Грушевського поділився депутат районної ради, учасник Майдану, волонтер та людина, яка, без перебільшення, з початку АТО здійснила десятки поїздок на схід А.І.Любий.   

   Далі учасники  заходу  пройшлися ходою до Алеї українських патріотів до пам’ятного знаку, де були покладені квіти та лампадки.
   Святими отцями  Ігорем та Ярославом відслужено панахиду за убієнними.
   У своєму виступі голова райдержадміністрації В.Б.Лелюк згадав, що в ті дні відчай приходив на зміну надії, і ніхто не знав чим закінчиться протистояння. Проте кожен готовий був стояти до останнього. Віталій Борисович  зазначив, що смерті героїв не будуть марними, якщо кожен українець щодня запитуватиме себе «а що я зробив для своєї країни?». 

    Далі до присутніх звернулася учасниця Євромайдану,  уповноважена особа громадської організації «Віньковецьке районне об’єднання «Майдан» С.В.Сокіл. Вона наголосила, що найкраща пам’ять про полеглих – то не рукотворні пам’ятники, а наші справи в ім’я розбудови розвиненої, демократичної і правової України. 
   Ведучі заходу: С.Кушнір, Ш.Юськова, Г.Фурман, В.Цимбалюк. Пісні та літературні твори виконали: Л.Матковська, І.Масловський, І.Кукурудза, Б.Волковинський.
   Революція Гідності змінила  свідомість українців. Ми відчули й усвідомили себе окремою самобутньою нацією. Але чи змінилося щось за цей час у нашому житті? Яким тепер є наше сприйняття подій Революції Гідності за ці два роки? Та чи для багатьох цей час став періодом  переосмислення та пошуку єдності? Якими стали ми? Чи не зневірилися? На ці та інші запитання  нам ще необхідно знайти відповіді, але у серцях навіки закарбуються слова «Герої не вмирають!».


                      
Просмотров: 508 | Добавил: VCRB | Рейтинг: 0.0/0