Главная » 2020 » Червень » 1 » Місцеві вибори 2020. Якими будуть нові правила
14:07
Місцеві вибори 2020. Якими будуть нові правила
    Менше ніж півроку залишилося до місцевих виборів 2020, які мають відбутися на новій територіальній основі.
    1 січня 2020 року вступив у силу Виборчий кодекс, а Закон «Про місцеві вибори» практично втратив чинність. Апробувати Виборчий кодекс українці зможуть на місцевих виборах, які відбудуться відповідно до Конституції, 25 жовтня цього року.
     За новим Виборчим кодексом вибирати депутатів міських, районних, сільських та селищних рад (з населенням до 90 тисяч осіб) будуть за мажоритарною системою відносної більшості. В одному окрузі зможуть вибрати від двох до чотирьох депутатів, перемагає кандидат, який отримує найбільшу кількість голосів виборців.
    Вибори до Верховної ради Криму, обласних і міських рад (більше 90 тисяч жителів) будуть проходити за пропорційною системою з відкритими списками. Спочатку виборець повинен обрати партію, а потім депутата з цієї партії. Мандати отримають місцеві організації партій, який подолали бар'єр у 5%.
   Кількісний склад депутатів у місцевих рад буде залежати від кількості виборців в окрузі. Наприклад, якщо виборців менше тисячі, рада буде складатися з 12 депутатів, від 500 тисяч виборців до мільйона – 64 депутата, 1-2 мільйони виборців – 84 депутата, понад 2 мільйони – 120 членів місцевої ради.
     Цікаво, що на місцевих виборах депутатів не передбачено самовисування. Список кандидатів у бюлетені партія повинна затвердити на зборах, крім того, у ньому повинен бути дотриманий гендерний баланс – щонайменше 40% представників однієї статі.
     Сільських, селищних, міських голів та сільських старост (населення до 90 тисяч осіб) обиратимуть за мажоритарною системою відносної більшості: переможе кандидат, що набрав найбільшу кількість голосів. Міських голів (у містах з населенням понад 90 тисяч) обиратимуть за мажоритарною системою абсолютної більшості: перемогу отримає кандидат, за якого проголосують більше 50% тих, хто прийшов на вибори.
     Також з'являється новий формат бюлетеня, а кандидати не можуть балотуватися, до прикладу, на посаду міського голови та одночасно боротися за мандат депутата. Окрім того, вперше внутрішньо переміщені особи отримують право змінити свою виборчу адресу і на цій підставі брати участь у місцевих виборах.
   Отже, згідно з чинним законодавством, місцеві вибори мають відбутись в останню неділю жовтня п’ятого року повноважень, тобто 25 жовтня 2020 року. Пройти вони мають одночасно на всій території країни – виборці обиратимуть представників місцевих органів влади та міських голів.
  Детальніше ознайомитись із усіма нововведеннями можна на інфографіці, що підготовлена аналітиками порталу "Слово і Діло".

Зображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

 
Просмотров: 242 | Добавил: VCRB | Рейтинг: 0.0/0