Главная » 2023 » Вересень » 19 » Оксана Забужко: письменниця живої класики
08:10
Оксана Забужко: письменниця живої класики
Сьогодні, 19 вересня, святкує день народження українська письменниця, літературознавиця та публіцистка Оксана Забужко.
Поезією захопилася ще в дитинстві. Першу поетичну збірку 9-річної Забужко «Весняна акварель» мали надрукувати у видавництві «Молодь». Передмову до неї написав український письменник Михайло Стельмах. Але під час репресій у 1972-1973 роках її батьки потрапили до «чорного списку», тож готову до друку збірку зняли з виробництва. Письменниця ті вірші ніколи не публікувала, а першу поетичну книжку «Травневий іній» змогла видати лише 1985-го.
Найвідоміша книга Оксани Забужко у жанрі нон-фікшн – «Notre Dame d'Ukraine: Українка в конфлікті міфологій». У книзі українська культурна історія осмислена через особистість та образи Лесі Українки. Бестселерами письменниці стали: «Музей покинутих секретів», «Планета Полин» та «Польові дослідження з українського сексу».
З ім’ям Оксани Забужко пов’язаний вихід сучасної української літератури на міжнародну арену. Твори письменниці перекладені понад 20 мовами, окремими книжками виходили в Австрії, Болгарії, Італії, Ірані, Нідерландах, Німеччині, Польщі, Росії, Румунії, Сербії, США, Угорщині, Франції, Хорватії, Чехії, Швеції.
Оксана Забужко відзначена найвищою нагородою Франції – орденом Почесного легіону. Відзнаку вручив 14 липня посол Етьєн де Понсен на подвір'ї Софійського собору в Києві.
А ми запрошуємо до нашої бібліотеки та ознайомитись із творчістю Оксани Забужко.
Просмотров: 6 | Добавил: VCRB | Рейтинг: 0.0/0