Главная » 2022 » Грудень » 2 » Подорож до Григорія Сковороди
15:22
Подорож до Григорія Сковороди
Мандрівний безхатько з кумедним прізвищем й один із найвпливовіших філософів Східної Європи; бароковий поет, від творчості якого починається відлік української модерної літератури; затятий вегетаріанець, що полюбляв курити люльку і знався на хорошому вині; найвідоміший випускник Києво-Могилянської академії, який, проте, її так і не закінчив, – це все про Григорія Сковороду, 300-річчя якого ми відзначаємо в ці дні. Втім, філософські трактати якраз не кожен подужає, зате один твір Григорія Савовича всі знають напам’ять – його епітафію: «Світ ловив мене, та не спіймав!».
Він дивував сучасників різностороннім талантом, відповідністю духовних устремлінь своїм вчинкам і діям.
Григорій Сковорода залишив нащадкам феноменальну духовно-педагогічну спадщину, яка не втрачає свого унікального пізнавального, етико-виховного, естетичного значення і тепер, у період творення нової української держави, нової освіти.
Вшанувати пам’ять видатного українського філософа, дізнатись цікаві факти з життя мандрівного мислителя, познайомитись із творчим доробком до нашої бібліотеки завітали учні 8 А Віньковецького ліцею з педагогом-організатором Дариною Овчарук на літературно-історичне занурення "Подорож до Григорія Сковороди".
Під час зустрічі учасники мали також нагоду проявити свою кмітливість, швидкість та ерудованість під час онлайн-вікторини "300 Сковорода" на платформі "Kahoot!", яку підготувала Лариса Матковська, провідна бібліотекарка Центральної бібліотеки. Запекла ж боротьба була! Але гра є гра і трійка найкмітливіших учасників отримала невеликі солодкі подарунки.
По завершенню зустрічі усі мали нагоду переглянути книжково-ілюстративну виставку "Стежками Григорія Сковороди", яка знайомить з біографією письменника, його літературною спадщиною.
За життя Сковорода не надрукував жодного свого твору, але мав цінителя, який знаходив для нього слова шани і любові. Цінитель цей – народ...
Ми і зараз вшановуємо філософа-гуманіста, письменника-демократа Григорія Сковороду, бо, не зважаючи на віддаль віків, Сковорода промовляє до своїх нащадків, як наш сучасник, засуджуючи віджиле, вітаючи нове, стверджуючи хвалу праці як джерелу радості, щастя…
      
Просмотров: 78 | Добавил: VCRB | Рейтинг: 0.0/0