Главная » 2022 » Грудень » 02
Мандрівний безхатько з кумедним прізвищем й один із найвпливовіших філософів Східної Європи; бароковий поет, від творчості якого починається відлік української модерної літератури; затятий вегетаріанець, що полюбляв курити люльку і знався на хорошому вині; найвідоміший випускник Києво-Могилянської академії, який, проте, її так і не закінчив, – це все про Григорія Сковороду, 300-річчя якого ми відзначаємо в ці дні. Втім, філософські трактати якраз не кожен подужає, зате один твір Григорія Савовича всі знають напам’ять – його епітафію: «Світ ловив мене, та не спіймав!».
... Читати далі »
Просмотров: 77 | Добавил: VCRB | Дата: 02-12-2022

3 грудня виповнюється 300 років від дня народження українського філософа, просвітителя-гуманіста, філософа, поета, а багато хто додає: і містика – Григорія Сковороди. 
Дослідники життя і вчення Григорія Сковороди сходяться на тому, що Варсаві (сину Сави, біблійне) якимось чином вдається залишатися близьким і сучасним для нових поколінь, попри те, що вже змінилися кілька епох. У кожній новій генерації знаходяться люди, які мають Сковороду «за свого», люблять його як друга і шанують як учителя.
Найпростіше, але далеко не вичерпне, пояснення цьому, може полягати у тому, що Сковорода шукав, і ... Читати далі »
Просмотров: 68 | Добавил: VCRB | Дата: 02-12-2022