Главная » 2020 » Червень » 12 » Резервуари словесної мудрості: унікальні книгозбірні світу
10:31
Резервуари словесної мудрості: унікальні книгозбірні світу
Бібліотека – це скарбниця мудрості, набутої цивілізацією, чарівне місце, особливий простір з особливою енергетикою, настроєм і затишком та, водночас, потужний інформаційний центр сучасності.
Світ книг безмежний. За  даними Міжнародної Федерації Бібліотечних Асоціацій і Установ — у світі налічується більше 569,6 тисяч бібліотек. Всі вони виконують велику гуманітарну місію.
Віньковецька центральна районна бібліотека пропонує вирушити у відеомандри «Резервуари словесної мудрості: унікальні книгозбірні світу» та познайомитись з найцікавішими, незвичайними та креативними бібліотеками світу.

Португальська королівська читальна зала, Ріо-де-Жанейро, Бразилія
Португальський читальний зал – одна з перших бібліотек у Бразилії. Він знаходиться історичному в центрі столиці Ріо-де-Жанейро і може похвалитися не лише величезною колекцією книг, а й чарівною обстановкою і приємною атмосферою старовинного залу. Будівля бібліотеки була побудована у 1837 році. Будівельниками виступила група іммігрантів з Португалії. Тоді це була перша установа, яку побудували для розвитку португальської культури в країні. Дизайн будівлі розроблений архітектором Рафаелем де Сілва. Стиль бібліотеки має у собі елементи готики і ренесансу.
Бібліотека пропонує відвідувачам близько 350 000 книг і рукописів. Крім книг, в бібліотеці зберігається колекція картин.


Бібліотека Триніті Коледжу (Trinity College Library), Дублін, Ірландія
Бібліотека була побудована у рік відкриття коледжу (1592 рік) і є найстарішою на території Ірландії. На сьогоднішній день у стінах бібліотеки знаходиться близько 5 млн. різноманітних книг, журналів і рукописів. Тут можна знайти величезну кількість різних колекцій, найвідоміша з яких – Ussher Collection – була відкрита ще в 1661 році. Сотні туристів відвідують її щороку, щоб побачити унікальні зразки науки.
Бібліотека має право обов'язкового примірника всіх публікацій на території Ірландії.
По-справжньому дивовижною пам'яткою є величний Довгий зал у бібліотеці. В цій кімнаті завдовжки 65 метрів, побудованої в період між 1712 і 1732 роками, зберігається більше 200 000 книжок.


Канадська бібліотека парламенту
Парламентська бібліотека є найвідомішою бібліотекою у Канаді. Найпопулярнішою і старою частиною бібліотеки є задня, яка залишилася недоторканою за всю історію існування бібліотеки. Інші її будівлі були відремонтовані після пожежі у 1916 році. Незважаючи на частий ремонт і перебудови, деякі елементи декору все ж залишилися справжніми. Дизайн будинків був створений архітекторами Томасом Фуллером і Кілйоном Джонсом.

Монастирська бібліотека Страгова, Прага
Страговський монастир є не тільки місцем паломництва, а й місцем, де розташована одна з найвідоміших бібліотек світу. Бібліотека при монастирі має колекцію книг, яку відвідують сотні туристів на рік (понад 18 тисяч духовних книг і 42 тисячі наукових і філософських томів). Книги розміщені у двох залах: духовній і філософській. Перша побудована в 1679 році, друга – майже на сторіччя пізніше (в 1782).



Бібліотека абатства Адмонт, Австрія
Бібліотека в абатстві Адмонт була побудована у 1776 році. Архітектором, який спроектував будівлю, був Йосиф Хьюьер. Бібліотека, довжина якої становить 70 метрів, а ширина – 14 метрів, є найбільшою при монастирі. До її колекції входить близько 70 000 томів. Інтер’єр бібліотеки прикрашений фресками відомого художника Бартоломео Альтомонте і скульптурами Йосифа Стаммеля. Крім книг, тут є і 1400 рукописів.

Бібліотека Александріна в Єгипті (Нова Александрійська бібліотека)
У пам’ять про найвідомішу бібліотеку старовини – Олександрійську, чиї архіви безслідно канули в Лету, на місці, де були знайдені водопровід і викладена мозаїчною плиткою площа, що залишилися від неї, в 2002 році була створена бібліотека Александріна. З 1970-х років архітектори з різних країн світу пропонували на розгляд уповноваженої комісії представників ЮНЕСКО і уряду Єгипту свої проекти нової бібліотеки – всього їх зібралося майже півтори тисячі. Будівництвом об’єкта по складному футуристичному проекту норвезької компанії-переможця зайнялися відомий австрійський архітектор Крістоф Капелі і безліч підрядних будівельних контор з усього світу. Будівля Нової Олександрійської бібліотеки, що символізує божество сонця, виконано зі скла і асуанського мармуру у вигляді сонячного диска, покрито літерами з різних алфавітів і звернено до моря. У бібліотечний комплекс, що займає 11 каскадних рівнів і призначений для зберігання 8 мільйонів книг, входять конференц-зал, читальні зали для сліпих, планетарій і чотири постійно діючих музеїв. Найцікавішим у Александріні приміщенням є кінозал «Культурами», на величезному інтерактивному екрані якого, демонструються сцени з багатотисячолітньої історії єгипетської землі.

 

Ось такі величні, найвидатніші бібліотеки світу, що викликають непереборне бажання неодмінно їх відвідати.
Незабаром ми продовжимо наші віртуальні подорожі унікальними бібліотеками світу!
Далі буде...
Просмотров: 300 | Добавил: VCRB | Рейтинг: 0.0/0