Главная » 2015 » Липень » 29 » Семінар «Бібліотека – центр відродження національної самосвідомості молоді»
15:51
Семінар «Бібліотека – центр відродження національної самосвідомості молоді»
«Якщо ви хочете, щоб молодь тягнулась до знань,  турбуйтесь про головні, найважливіші джерела духовної культури – бібліотеки»
                В. Сухомлинський
 
     Кардинальні зміни, які відбуваються в Україні у економічній, соціальній, політичній сферах вимагають пошуку нових форм і механізмів управління державою, економікою, суспільством, а, відтак, обумовлюють істотні зміни умов функціонування закладів науки, освіти, культури.
     Бібліотеки, як складова частина суспільства не можуть стояти осторонь тих процесів, які нині відбуваються в Україні. Сучасна бібліотека, як інформаційне джерело культури, потребує активних пошуків нових підходів і позицій, розуміння власної придатності до свого оновлення.
     Зміни у суспільстві вимагають від нас, бібліотечних працівників, постійного удосконалення бібліотечного обслуговування в інтересах користувачів, повного задоволення їх запитів і потреб. Дуже багато питань мають вирішити сьогодні працівники бібліотек: як зробити бібліотеку центром спілкування користувачів різного віку, професій, інтересів, організації їх всебічної самоосвіти? Як зробити бібліотеку місцем цікавого, змістовного дозвілля, особливо для молоді?– про це йшла мова на семінарі бібліотечних працівників «Бібліотека – центр відродження національної самосвідомості молоді», що відбувся 29 липня 2015 року на базі Пилипоолександрівської сільської бібліотеки.
     Гостинно зустріли бібліотечних працівників району сільський голова Касапа Віктор Петрович та завідуюча сільською бібліотекою Кухарська Тетяна Василівна.
      Директор ЦБС Л.Нетреба ознайомила присутніх із планом семінару, а в своєму виступі «Бібліотека – інформаційний, культурно-духовний центр громади» підкреслила:  «Сьогодення ставить перед бібліотекою важливе і невідкладне завдання – свою діяльність з молоддю спрямувати на виховання свідомого громадянина, патріота рідної землі, який би володів високою культурою, був би духовно і фізично досконалим, готовим до гідного життя у громадянському суспільстві».
      Т.Кухарська  провела знайомство з бібліотекою – базою проведення семінару. Презентувала свою діяльність, що спрямована на те, щоб бібліотека стала центром інформації, культурно-просвітницьким осередком у селі.

 
 
 
      Працівниками центральної районної бібліотеки було надано ряд консультацій з різних питань бібліотечної роботи, які сьогодні є актуальними,  серед яких: «Роль сільської бібліотеки у формуванні національної свідомості молодої особистості»  (провідний методист   І.Мельник), «Бібліотека – центр змістовного дозвілля молоді» (бібліотекар І кат. Ш.Юськова),  «Робота з дошкільнятами – виховання майбутніх читачів» (бібліотекар І кат. Н.Любовецька),  «Основні джерела комплектування фонду сільської бібліотеки»   (провідний бібліотекар  Г.Слишинська), «Бібліотечне краєзнавство як дієвий засіб патріотичного виховання молоді»  (бібліограф-краєзнавець  М.Жук).
 
           
 
      У рамках програми професійного спілкування завідувачі бібліотек-філій сіл Дашківці, Охрімівці, Подолянка, Осламів, Вел.Олександрів, Пирогівка, поділились досвідом роботи  клубів за інтересами у своїх бібліотеках. Такі діалоги та активне спілкування спрямовані на підвищення кваліфікації бібліотечних працівників та підтримку професійного рівня, стимулювання інноваційних процесів та творчого пошуку.
Просмотров: 558 | Добавил: VCRB | Рейтинг: 0.0/0