Главная » 2024 » Січень » 12 » Сонцесяйна Марія Примаченко
12:42
Сонцесяйна Марія Примаченко
Вже два роки світ переживає справжній бум на творчість української художниці Марії Примаченко (Приймаченко): у травні 2022-го роботи мисткині стали частиною головної програми Венеційської бієнале, а про її творчість написали головні медіа світу, від The Guardian до The Times. В Україні кошти від продажу роботи Марії Примаченко, яку здійснив Фонд Притули, принесли пів мільйона доларів для Збройних Сил. А в 2023-му виставки робіт Примаченко пройшли по всьому світу.
Але, на жаль, сприяли цій хвилі зацікавленості трагічні обставини: повномасштабна війна в Україні та, зокрема, знищення російськими окупантами музею в Іванкові, де зберігалася частина спадщини мисткині (на щастя, роботи вдалося врятувати). 
12 січня виповнюється 115 років від дня народження народної художниці Марії Примаченко.
Роботи Марії зачаровують неймовірно доброю фантазією, точним, своєрідним колоритом і таємничою майстерністю. Як у наповненому кризами і війнами ХХ столітті художниця знайшла стільки яскравих фарб? Чуттєві й невимушені, її картини — це самовираження підсвідомого, обрамлене в дитячу форму, яка ніколи в її творчості не була покинутою. Вона надихалася вишивками і довкіллям, вона була селянкою, яка обожнювала Україну та ніколи не покидала рідний дім. Навіть під час аварії на ЧАЕС, коли рідне село потрапило у 30-кілометрову зону евакуації, вона залишилася із сином і намалювала картину, на якій корова в бахілах їсть отруєну радіацією траву.
Вона любила зоряне небо і населяла його своїми крилатими істотами – горбокониками, русалками, птахами. Навіть на Місяці вона садила городи, плекаючи свої чарівні мрії. Її дивосвіт був чарівним і неповторним, унікальним і сонцесяйним, щирим і добрим, як вона сама.
Мистецтво мисткині заполонило мільйони сердець. Фантастичні звірі стали друзями для багатьох.
Творчість Марії Примаченко відкриває багатобарвність української естетики, з її тонким гумором та іронією, глибинне світовідчуття і філософію народної культури.  Так, через талановиту мисткиню, світові більше відкрилася й Україна.
А ви можете ознайомитись із життєвим шляхом пані Марії, завітавши до нашої бібліотеки! 
Просмотров: 10 | Добавил: VCRB | Рейтинг: 0.0/0