Главная » 2023 » Квітень » 6 » Великодня бібліотечна майстерка
15:42
Великодня бібліотечна майстерка
Писанка – один з елементів обрядової традиції Великодня. З нагоди цього великого свята наша бібліотечна світлиця перевтілилася: ми запалили свічки, змінили ручки на писачки й почали чаклувати.
В давнину писанкарство було невіддільною частиною життя кожної родини напередодні Великодня. Зараз писанкарство сприймають як вид мистецтва.
Писанкарство цікаве не лише тим, що має довгу та цікаву історію, до всього – це ще дуже захопливий багатоетапний процес:
  • спочатку обрати малюнок, який хотіли б зобразити;
  • потім нанести візерунок на яйце олівцем;
  • після цього наводити певні елементи гарячим воском за допомогою писачка. Коли опустити яйце у фарбник і продовжити роботу, ці елементи залишаться білого кольору. І так з кожним наступним шаром.
Бібліотечну майстерку «Як Великдень на дворі, то й писанка на столі» провела Вікторія Садлій, художник-оформлювач Центральної бібліотеки. Вона ознайомила учасників передсвяткового творчого заходу з технікою розпису писанок, як вправно володіти писачком, воском і свічкою. Від майстрині ми дізналися про особливості написання подільської писанки, її кольорову гаму та орнаменти.
У дружній атмосфері, допомагаючи один одному, під чуйним керівництвом пані Вікторії, не лише ознайомилися з великодніми традиціями нашого народу, а й навчилися творити писанки, які стануть справжньою окрасою кожної оселі. А якщо ці писанки зроблені своїми руками, то їх цінність примножується.
      
Просмотров: 69 | Добавил: VCRB | Рейтинг: 0.0/0