Главная » 2021 » Березень » 26 » Віньковеччина і Друга світова війна
13:23
Віньковеччина і Друга світова війна
       Серед найбільш значущих подій світової історії Другій світовій війні об’єктивно належить особливе й, напевне, одне з визначальних місць, що зумовлено низкою вагомих чинників. Насамперед, ця війна виявилася найбільшим в історії людської цивілізації соціальним катаклізмом – за масштабами розмаху та наслідків, колосальністю спричинених жертв, заподіяних руйнувань і матеріальних втрат вона не має аналогів у світовій історії. По-друге, вона належить до тих доленосних подій, результати і наслідки яких на багато десятиліть наперед визначили майбутнє країн і народів світу, стали відправним пунктом і поштовхом до велетенських континентальних геополітичних змін. По-третє, жодна інша історична подія не залишила такої глибокої рани у пам’яті переважної більшості народів планети і душах людських, як Друга світова війна – війна небувалих масштабів, що розколола світ не тільки просторово-територіально, а й у часі. Родини, яких торкнулося воєнне лихоліття, зберігають свої рахунки з нею і в наступних поколіннях. Ця війна залишається подією, до якої досі найбільше і найчастіше звертається наша активна історична пам’ять. 
    Чи не найбільший свій чорний і кривавий слід Друга світова війна залишила в Україні. На плаху війни, у вир якої українці потрапили не з власної волі, було покладено неосяжно велику і яку точно встановити неможливо кількість людських життів її синів і дочок.
У липні 1941 року гітлерівці захопили всю територію Хмельницької області. в отому числі і Віньковеччину, запровадили окупаційний режим. Вони руйнували підприємства, обладнання, машини, ліквідовували колгоспи, забирали у селян худобу, хліб, грабували майно.
 Визволення Поділля від ярма німецько-фашистських загарбників розпочалося в січні 1944 року.
   26 березня довогочікуване визволення прийшло і на Віньковецьку землю. Десятки тисяч наших земляків брали участь у боях на різних фронтах Великої Вітчизняної війни. Понад 17 тисяч подолян за подвиги в боях з ворогом нагороджені орденами і медалями, а 74 – удостоєні звання Героя Радянського Союзу.
   В тому числі цього високо звання удостоєї 5 уродженців Віньковеччини. Детальніше про це дізнайтесь у краєзнавчому екскурсі в історію "Шляхами мужності і героїзму", присвяченому  77-річчю визволення Віньковеччини.

Просмотров: 286 | Добавил: VCRB | Рейтинг: 0.0/0