Главная » 2021 » Червень » 24 » Василь Стус: Заборонений
08:05
Василь Стус: Заборонений
«Його намагалися зламати, знищити, стерти з людської пам’яті. А він і понині лунає віршами у серцях українців» - головний меседж, що звучав на зустрічі з нашими користувачами 23 червня в рамках проєкту «Книжковий Арсенал у твоїй бібліотеці».
    Він – велика частина української історії, але його власна історія досить трагічна... Василь Стус – поет-шістдесятник, правозахисник, Герой України, борець за нашу культуру. Саме про цю особистість новітньої історії України говорили під час презентації книги  «Василь Стус: життя як творчість», автором якої є син поета  - Дмитро Стус, який майстерно поєднав об’єктивні біографічні відомості про життя Василя Стуса з власними спогадами і спостереженнями про батька. Під час розмови згадали і книгу журналіста Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса». У жовтні 2020 року рішення суду про заборону книги про Стуса викликало величезний суспільний резонанс. Книгу дуже швидко розкупили й автор друкував новий тираж.
   А далі був не менш цікавий перегляд фільму «Заборонений». Це український художній повнометражний фільм про життя та загадкову смерть поета та його боротьбу із радянською системою. В картині зображені останні дні з життя Василя Стуса, а також його смерть у радянському таборі в ніч на 4 вересня 1985 року.
    До речі, початково назва фільму мала бути «Птах душі». Згодом назву змінили на «Стус» аби підкреслити, що сюжет стрічки обертається навколо життя легендарного українського поета та дисидента Василя Стуса. Пізніше назву знову змінили — зі «Стуса» на «Заборонений»; творча група стрічки відмовилась від імені поета у назві через те, що у фільмі представлено не лише біографію Василя Стуса, а й як образ часу й уособлення боротьби з режимом. 
Офіційно зйомки фільму розпочались 30 квітня 2018 року на вулиці Хрещатик біля арки з виходом на вулицю Лютеранську у Києві. Головними піснями до кінострічки стали пісні «Не топчіть конвалій» у виконанні Сергія «Фоми» Фоменка та гурту Mandry і «Колискова» від гурту «Без Обмежень».
        
Просмотров: 283 | Добавил: VCRB | Рейтинг: 0.0/0