Главная » 2013 » Травень » 22
        Сьогодні виповнюється 200 років з дня народження німецького композитора і теоретика мистецтва Вільгельма Ріхарда Вагнера. Композитор народився 22 травня 1813 р. в Лейпцигу (Німеччина). Ріхард Вагнер з раннього віку відчував потяг до музики, особливо виділяючи твори Людвіга ван Бетховена. Він відвідував школу в Дрездені, потім у Лейпцигу. У п'ятнадцять років він написав свою першу театральну п'єсу, а в шістнадцятирічному віці почав складати музику. Вагнер написав 13 опер, в яких викликав справжню реформу. Найбільш значна праця – тетралогія «Кільце Нібелунгів». 
        Вагнер – це синтез музики, драматургії, образотворчості та режисерської майстерності. Він був музикантом, філософом, геніальним музичним критиком і теоретиком мистецтва. Він завжди був далекий від системи, порядок мало турбував його. Вагнер не підганяв музику під теорію, а скоріше спочат ... Читати далі »
Просмотров: 745 | Добавил: VCRB | Дата: 22-05-2013

          22 травня – важлива дата для кожного українця. У цей день прах Тараса Григоровича Шевченка, згідно з його заповітом, було перепоховано в Україні.
            Тяжкою була для Тараса Григоровича зима 1861 року. Перебуваючи далеко вiд батьківщини, в Санк-Петербурзі, він все частіше хворів, усе бiльше вiдчував свою самотнiсть. 9 березня, в день його народження, до нього завiтало кiлька знайомих. В розмовi з близьким другом художником Григорiєм Честахiвським поет висловив бажання, щоб в разі смерті, яку він передчував, поховали його в Каневi. Вранцi 10 березня 1861 р. Тараса Григоровича не стало. Його поховано спочатку на Смоленському православному кладовищі в Петербурзі.
          Після того як п'ятдесят вісім днів прах Т.Г.Шевченка перебував у Петербурзі, його домовину, згідно із заповітом, за клопотанням Михайла Л ... Читати далі »
Просмотров: 962 | Добавил: VCRB | Дата: 22-05-2013