Главная » Архів новин
 У читальній залі Віньковецької ЦРБ відбулася мистецька година «М.Лисенко – Гетьман української музики» до 170-річчя від дня народження Миколи Лисенка. М. В. Лисенко - видатний композитор, піаніст, хоровий диригент і педагог, фольклорист, активний музично-драматичний діяч середини ХІХ – поч. ХХ ст. Його творчість є знаною у всьому світі. Лисенко писав музику у різних жанрах: пісні, обробки народних пісень, хорові твори, опери для дітей та дорослих. Микола Лисенко – музичний символ України. Його ім’я присвоєне театрам і навчальним закладам. Щорічно кращим музикантам вручаються премії ім. М. Лисенка. На його честь відбуваються фестивалі і конкурси, а духовним гімном українців є твір композитора «Боже великий, єдиний, нам Україну храни» на сл. О. Кониського. Дана мистец ... Читати далі »
Просмотров: 2106 | Добавил: VCRB | Дата: 22-03-2012

Майже кожен день року має пам'ятний знак, який звертає увагу на ту чи іншу подію, на вшанування пам'яті видатної людини чи професії. Такі відзнаки мають нагадувати людству, що та людина гідна поваги, та професія має значення в соціально-економічному розвитку суспільства, а та чи інша подія заслуговує на увагу через поважні причини.
           А поезія? Чи заслуговує вона на нашу з вами увагу? Безумовно. Уся історія людства показує, що поетичне слово йде поруч із людиною від самого Буття до сьогодення.
        Всесві́тній день пое́зії — свято, яке відзначається щороку 21 березня (в день весняного рівнодення). Встановлено 1999 року ухвалою 30-ої сесії ЮНЕСКО. Вперше відзначен ... Читати далі »

Просмотров: 800 | Добавил: VCRB | Дата: 21-03-2012

           «Микола Пимоненко, не шукаючи ніякої реклами, спокійно та з любов'ю робить свою справу художнього уславлення рідної України з її життєрадісним і гарним народом» — відмічалося в одній з ювілейних статей, присвячених 25-річчю творчої та педагогічної діяльності митця, що широко відзначалася в Києві 9 березня 1910 року.
          У цих словах міститься вся правда про Миколу Пимоненка — делікатну, скромну, працьовиту людину та майстра глибоко національного, коріння й витоки мистецтва якого міцно пов'язані з Україною. Художник побачив і показав її крізь призму буття селянства, котре ... Читати далі »
Просмотров: 1086 | Добавил: VCRB | Дата: 09-03-2012

    Коли приходить весна, кожному з нас здається, що ти народжуєшся на світ вдруге, що весна ця особлива, краща, ніж були попередні.
     В один з таких весняних днів народився Тарас Шевченко. З цього дня почалося відродження й оновлення України, бо кожним порухом душі він дбав про рідну землю.
     Саме до дня народження Т.Г.Шевченка приурочений вечір поезії «І чужому научайтесь, і свого не цурайтесь», який відбувся 6 березня у читальній залі Віньковецької ЦРБ. В програму вечора включено шевченківські читання: «Юнь шанує Кобзаря», які пройшли у вигляді конк ... Читати далі »
Просмотров: 931 | Добавил: VCRB | Дата: 06-03-2012

      Центральна районна бібліотека у цьому році започаткувала цикл заходів, що присвячені видатним українцям. Мистецька година «Шепіт вітру, підслуханий пензлем: творчість Т.Яблонської» – це знайомство із життям та творчістю української художниці, народного художника УРСР (з 1960), професора (1967), академіка Академії мистецтв СРСР (1975), народного художника СРСР (1982), дійсного члена Академії мистецтв України (1997—2005), тричі лауреата Державних премій СРСР (1945, 1951, 1979 ) та Національної премії України ім. Тараса Шевченка (1998), Героя України (2001) Тетяни Нилівни Яблонської, якій сьогодні виповнилося б 95 років.  < ... Читати далі »
Просмотров: 1266 | Добавил: VCRB | Дата: 24-02-2012

Кохання. Мабуть, ні про що так багато не говориться, не розмірковується, не мислиться, як про кохання. І недарма. Історія життя на землі невіддільна від історії людських почуттів. Кохання, народившись від ніжності, захоплення, розуміння, відкрило нескінченну цілісність людської особистості і подарувало світові гуманність, милосердя, радість, співчуття і щастя. На якій би мові не звучали слова про кохання, вони завжди залишаються прекрасними, неповторними, вічними. ... Читати далі »

Просмотров: 771 | Добавил: VCRB | Дата: 14-02-2012

Віньковецька земля щедра на таланти. Своєю творчістю це ще раз підтверджує уродженець Віньковець Іван Тимофійович Пустовий, який 5 лютого святкуватиме свій 60-літній ювілей. Відомий на Поділлі і в Україні як композитор, аранжувальник пісень, автор текстів та музики пісень, аранжувальник, гуморист. Його талант шліфували роки, творчі зустрічі, гастролі. До нього тягнуться музиканти, співаки, композитори. Як початківці, так і знані виконавці. Адже в свій час Іван Пустовий став першовідкривачем Олександра Пономарьова і Марини Одол ... Читати далі »

Просмотров: 685 | Добавил: VCRB | Дата: 03-02-2012

         У залі засідань райдержадміністрації відбулися урочистості присвячені Дню Соборності та Свободи України за участю керівництва райдержадміністрації та районної ради, керівників та колективів організацій, установ району.   

   Зі словами урочистого привітання до присутніх звернувся голова районної державної адміністрації Анатолій Володимирович Панасевич:«Цього року день 22 січня набуває особливого змісту. Вперше цей день відзначатиметься як День Соборності та Свободи України.  Державне свято, яке символізує цілісність українських земель та єдність боротьби за свободу України. Підтримуючи позицію Президента України Віктора Федоровича Януковича та його об'єдну ... Читати далі »

Просмотров: 638 | Добавил: VCRB | Дата: 20-01-2012

     У «Мойсеї» І. Франка є дуже глибинна за змістом фраза:  

Все, що мав у житті, він віддав

Для одної ідеї

І горів, і яснів, і страждав
І трудився для неї
     Ці слова можуть слугувати своєрідною епітафією до життя Івана Огієнка — одного з найвидатніших діячів українського відродження, колишнього міністра освіти та віросповідань Української Народної Республіки, відомого в усьому світі ученого, перекладача, редактора, видавця, релігійного провідника, митрополита Іларіона. 14 січня 2012 року минуло130 років від дня народження видатного українця. 
      Сучасники назив ... Читати далі »
Просмотров: 759 | Добавил: VCRB | Дата: 16-01-2012

«Хліборобська праця, рідна природа, трудовий і ратний подвиг старших поколінь, молода людина з любов`ю в серці – це його, Миколи Мачківського, світ. Така поезія допомагає у нашім думанні, зрештою, - у повсякденних клопотах», - саме словами О. Матійко розпочалась поетична година, присвячена 70 – річчю від дня народження Миколи Мачківського, яка відбулася 10 січня у читальній залі Віньковецької ЦРБ.
Подільський поет Микола Мачківський народився у селянській родині 10 січня 1942 року. Освіту здобував у Хоростецькій і Ганнопільській середній школах. 1968 року закінчив факультет журналістики Львівського університету. Працював редактором районної газети «Радянське село» (Білогір`я), завідував кабінетом молодого автора при Хмель ... Читати далі »
Просмотров: 1399 | Добавил: VCRB | Дата: 10-01-2012

« 1 2 ... 76 77 78 79 »