Главная » Архів новин
 ХІХ століття у світовій історії – час небачених раніше наукових відкриттів і винаходів. У цю епоху з’явилися нові технології практично в усіх сферах життя: телефон, радіо, фотографія, велосипед, автомобіль, електричні лампочки, навіть посудомийна машина. А ще цей період називають «золотим віком» світової літератури, адже змінилася роль митців, і письменство стає професією, що дозволяє авторам заробляти. 
У таких умовах довелося жити французькому письменникові, авторові близько 70 пригодницько-фантастичних романів Жулю Верну, 195-річчя якого відзначається 8 лютого.
Кажуть, що йому – засновникові жан ... Читати далі »
Просмотров: 66 | Добавил: VCRB | Дата: 04-02-2023

Щорічно 4 лютого відзначається Всесвітній день боротьби проти раку, який був проголошений у 2005 році Міжнародним союзом по боротьбі з онкологічними захворюваннями.
Метою проведення цього дня є підвищення обізнаності про рак як одного із найстрашніших захворювань сучасної цивілізації, акцентування уваги на профілактиці, ранньому виявленні та лікуванні цього захворювання. У 2023 році Всесвітній день боротьби проти раку проходить під гаслом “Я є і Я буду”.
Пропонуємо до Вашої уваги віртуальну бесіду "Я є і Я буду..."
Просмотров: 75 | Добавил: VCRB | Дата: 03-02-2023

29 січня в Україні відзначається День пам’яті Героїв Крут.

Бій під Крутами відбувся 29 — 30 січня 1918 року біля залізничної станції Крути, що на Чернігівщині, за 130 кілометрів від Києва. Він тривав 5 годин між 4-тисячним підрозділом російської Червоної гвардії та загоном із київських курсантів і козаків «Вільного козацтва», що загалом нараховували кілька сотень.

... Читати далі »

Просмотров: 61 | Добавил: VCRB | Дата: 29-01-2023

Голокост - це вісім букв болю і страждань. Голокост з грецької перекладається як «всеспалення» й означає систематичне переслідування і знищення (геноцид) євреїв нацистською Німеччиною і колабораціоністами протягом 1933–1945 років. У ширшому розумінні, голокост – систематичне гоніння і знищення людей за ознакою їхньої расової, етнічної, національної належності, сексуальної орієнтації або генетичного типу як неповноцінних, шкідливих (циган, психічно хворих людей, інвалідів, радянських військовополонених і всіх, кого нацисти вважали "неповноцінним").
Під час Голокосту було вбито близько 6 мільйонів євреїв, що стан ... Читати далі »
Просмотров: 94 | Добавил: VCRB | Дата: 27-01-2023

Минуло більше ста років з проголошення незалежності Української Народної Республіки та соборності УНР та ЗУНР. Наші предки боролися за незалежність та цілісність України наполегливо та затято. Боримося й ми. Цілеспрямовано та сміливо, не втрачаючи, ні на мить, віри у незалежність та соборність нашої Батьківщини.
23 січня до нашої бібліотеки завітали учні Віньковецького ліцею на  історичні пазли до Дня Соборності України "Тернистий шлях єднання".  Захід проходив під гаслом: "Україна соборна. Разом до Перемоги!".
Під час заходу учні дізналися про становлення і розвиток українського національного державотворенн ... Читати далі »
Просмотров: 86 | Добавил: VCRB | Дата: 23-01-2023

22 січня 1918 року на IV універсалі Центральною Радою було проголошено, що Україна стала незалежною державою. Рівно через рік (22 січня 1919 року) було підписано Акт злуки Української Народної Республіки (УНР) та Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР). Тобто за документом ці дві частини об'єднувалися в одну, щоб створити єдину державу. Назвали його просто "Акт Злуки".
Єдність народу – не тільки важлива національна цінність, вона допомагає протистояти агресії, що йде ззовні. Сам акт возз’єднання показував прагнення українців з різних куточків країни, яка на той час була на шматочки розірвана між сусідніми держав ... Читати далі »
Просмотров: 60 | Добавил: VCRB | Дата: 20-01-2023

Саме під таким гаслом відбулася сьогодні чергова Школа молодого бібліотекаря.

Поговорили про бібліотечну статистику, окреслили основні плани та напрямки роботи, звернули увагу на пошук інноваційних форм, нетрадиційні методи залучення читачів, креативний підхід до бібліотечної справи, на актуалізацію бібліотечних фондів в умовах війни.
Професійне спілкування в  такому форматі, як завжди цікаве і змістовне, дозволяє поділитись власним досвідом, познайомитись із напрацюванням колег, тому буде продовжуватись і надалі.

... Читати далі »
Просмотров: 65 | Добавил: VCRB | Дата: 12-01-2023

Шановні друзі та колеги!
Вітаємо вас з прийдешніми святами – Новим роком та Різдвом Христовим!
Завершується рік 2022, сповнений випробувань і викликів для всієї України. Рік, що змінив нас кардинально, навчив по-іншому сприймати цей світ і радіти дуже простим речам, цінувати те, що ми маємо. З присмаком гіркоти ми проводжаємо його, і мріємо, що рік прийдешній принесе нам довгоочікувану перемогу, мир та спокій.

Цей Новий рік ми відзначатимемо, на в ... Читати далі »
Просмотров: 108 | Добавил: VCRB | Дата: 30-12-2022

Мандрівний безхатько з кумедним прізвищем й один із найвпливовіших філософів Східної Європи; бароковий поет, від творчості якого починається відлік української модерної літератури; затятий вегетаріанець, що полюбляв курити люльку і знався на хорошому вині; найвідоміший випускник Києво-Могилянської академії, який, проте, її так і не закінчив, – це все про Григорія Сковороду, 300-річчя якого ми відзначаємо в ці дні. Втім, філософські трактати якраз не кожен подужає, зате один твір Григорія Савовича всі знають напам’ять – його епітафію: «Світ ловив мене, та не спіймав!».
... Читати далі »
Просмотров: 74 | Добавил: VCRB | Дата: 02-12-2022

3 грудня виповнюється 300 років від дня народження українського філософа, просвітителя-гуманіста, філософа, поета, а багато хто додає: і містика – Григорія Сковороди. 
Дослідники життя і вчення Григорія Сковороди сходяться на тому, що Варсаві (сину Сави, біблійне) якимось чином вдається залишатися близьким і сучасним для нових поколінь, попри те, що вже змінилися кілька епох. У кожній новій генерації знаходяться люди, які мають Сковороду «за свого», люблять його як друга і шанують як учителя.
Найпростіше, але далеко не вичерпне, пояснення цьому, може полягати у тому, що Сковорода шукав, і ... Читати далі »
Просмотров: 63 | Добавил: VCRB | Дата: 02-12-2022

« 1 2 ... 5 6 7 8 9 ... 78 79 »